fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 12:13

Карлос Контрера: Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата с енергийната криза

Вече сме в енергийна криза, алармира той

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата с енергийната криза. За това призова общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Той е на мнение, че след последното решение на КЕВР да одобри повишението на цената на природния газ с 32% и изнесените данни ние вече сме в енергийна криза.

“Вместо да се провеждат безсмислени консултации за съставяне на правителство с третия мандат (предизвестено ялови и само тупане на топката), по-добре е първо да се свика КСНС по темата с енергийната сигурност на държавата”, написа той в социалната мрежа.

Според него има публично известни обезпокоителни факти, които вещаят недостиг на ресурси и високи цени през есенно-зимния сезон. Дългосрочни договори за доставка на природен газ няма, договорените и договаряните количества са през борсата, а цените на очаквания азерски газ са по 100% петролна формула плюс надбавка, но варират около 1 млрд. куб. метра при средна консумация в държавата от 3,2 млрд. куб. метра на година.

“Не стана ясно има ли доставки на американски втечнен газ и на каква цена е той, включително с разходите за доставка/транспорт. Запълването на газохранилището в Чирен е ключов въпрос, за да можем да обезпечим доставки поне за топлофикациите”, посочва съветникът от ВМРО.

Контрера е категоричен още, че в много бърз порядък трябва да се направи преглед, одит на електропреносната мрежа и да се разиграят сценарии, при които битовото отоплението и част от индустрията повишат в есенно-зимния сезон консумацията на електроенергия спрямо типичното.

“Управлението трябва да си даде ясна сметка, особено в контекста и на изказванията от Европейската комисия, че се очаква криза на енергийните доставки и оскъпяване на енергоносителите спрямо сегашните цени. Това ни изправя в конкуренция за някои суровини с далеч по-богатите и платежоспособни западноевропейски пазари. Необходимо е да се положат максимални политически усилия за обезпечаване на доставките на природен газ за нуждите на енергетиката, домакинствата и производството. Липсата на конкретни договорености изправя и домакинства пред опасност от липса на отопление, а предприятията – пред принудително спиране на работа и освобождаване на работници”, алармира той.

Позицията на ВМРО е, че България трябва да поиска дерогация по отношение на квотите за въглеродните емисии както за въглищните централи, така и за топлофикациите на природен газ, което финансово ще разтовари системата. ЕК обсъжда такива варианти. 

Поради тези и други факти е добре Президентът и КСНС да излязат с обща позиция и план за действие за енергийната ни сигурност. В момента усещането е за хаос и работа на парче, което е опасно за държавата.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img