27.01.2023 | петък | 07:10

Карлос Контрера: Предложенията на ВМРО за градския транспорт бяха плагиатствани от „Спасителите на София“

Публикувано:

Сподели поста:

Ученическите и студентски карти, които са факт и са нещо добро, са сред тях. Но критиките за тарифната политика не бяха чути и хаосът е налице.

Нека пазим София от експерименти, за да не бъде счупена, както беше счупена държавата за 6 месеца миналата година.

2023 г. ще бъде изключително тежка за местната власт, защото политическата турбуленция на национално ниво води до застой на местно ниво.

Надявахме се на конструктивна и градивна работа в последните месеци работа на Столичния общински съвет, обаче сме свидетели как „Спасителите на София“ приеха за свои предложенията за въвеждането на годишната карта за ученици и студенти и прочие. Стана и практика да чуваме „аз или ние сме „за“, но гласуваме против“. Резултатите от подобна политическа шизофрения в момента се виждат. 

Това заяви в свое изказване председателят на групата „Патриоти за София“ и председател на Комисията по транспорт в Столична община Карлос Контрера.

А що се отнася до тарифната политика – явно сме се предоверили на експертните предложения, единодушно подписани в комитета за наблюдение от представителите на ГЕРБ, БСП, Демократична България, плюс независимия Борис Бонев. 

А ето и цялото изказване на Контрера:

Уважаема госпожо кмет,

Уважаеми г-н председател,

Уважаеми общински съветници,

Навлязохме в последната година от мандата на този състав на общинския съвет. Нашата политическа група, „Патриоти за София“, се надяваше, че конструктивното, градивното ще бъде основното в месеците, които ни остават за работа. Уви, лошите парламентарни практики, антагонистичният подход в политиката от парламентарното битие се пренесоха и тук. Всеки опит за консенсус е миниран от потенциален бъдещ взрив и последващи политически разправии, част от които напълно безсмислени. 

Така стигаме до ситуациите като в последния случай с тарифната политика за градския транспорт. Едни подписват, после се отричат от подписите си, настава групова амнезия кой какво е предложил и т.н. Стана и практика да чуваме „аз или ние сме „за“, но гласуваме против“. Резултатите от подобна политическа шизофрения в момента се виждат. А що се отнася до тарифната политика – явно сме се предоверили на експертните предложения, единодушно подписани в комитета за наблюдение от представителите на ГЕРБ, БСП, Демократична България, плюс независимия Борис Бонев. 

Виждате, че обществото приема на нож някои от тях. В крайна сметка видовете и цените на превозните документи са политически акт, изразител са на политика, която се води в  обществения транспорт. И макар едно предложение да е правилно от експертна гледна точка, напомням Ви, не е задължително то да е обществено приемливо и защитимо пред гражданите. Липсата на достатъчно комуникация, на добра комуникация с обществото доведе и до полярни настроения, негативни настроения, което едва ли е целта на всички нас. Станахме и свидетели на нещо друго – чужди предложения да бъдат плагиатствани и обявявани за свои, така например нашите предложения, на „Патриоти за София“, на ВМРО, бяха припознати от спасителите на София и тукашния им представител и обявени за техни. Говоря например за въвеждането на годишната карта за ученици и студенти и прочие. 

Затова очевидно ще вървим към ревизиране на част от тарифната политика, очевидно прословутата карта за една линия във всичките ѝ вариации ще бъде върната като превозен документ. Очевидно задължителната валидация падна жертва на грешната или липсваща комуникационна стратегия. И въпреки това смятам, че в останалата част бяха направени и защитени добри предложения, някои от които работят от септември 2022 г. и хората ги ползват. 

Настоящата 2023 г. прогнозираме, че ще бъде изключително тежка за местната власт, защото политическата турбуленция на национално ниво води до застой на местно ниво. Посрещаме годината без бюджет, без управление, продължаваме със скандали и нищоправене, докато една по една критичните ни обществени системи – „сигурност“, „транспорт“, „инфраструктура“ залиняват и затъват ден след ден. Това е лицето и ефектът на промяната, докаран от модерните неомарксисти, които иначе се мислят за десни. Това е ефектът на управлението на умните и красивите, на променкаджиите и разградската десница. 

В крайна сметка, за да бъдем позитивни все пак за финал, пожелавам на всички Вас, на всички нас, повече разум, въздържаност и в крайна сметка чувайки гласа на гражданите, да вземаме по-прагматични решения. Нека пазим София от експерименти и дилетантски управленски решения, за да не бъде счупена София, както беше счупена държавата за шест месеца миналата година.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...