„На 12 май т.г. ние гласувахме декларация в подкрепа на Рамковата позиция от 2019 г. и декларацията на 44-тото НС. Забравихте ли? Призовавам от политическа партия ГЕРБ да не съучаствате в предателството, организирано от Кирил Петков, Промяната и Демократична България по темата Македония. С тази стъпка Вие ставате като тях, а толкова иначе ги критикувате.“

В своя декларация, прочетена на днешната сесия на Столичния общински съвет, председателят на групата общински съветници от ВМРО Карлос Контрера отправи остри критики към колегите си от ГЕРБ във връзка с рязката смяна на позицията на партията по темата за еврочленството на РС Македония.

В своето изказване Контрера коментира и вчерашния успешен вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков и нарече падането на правителството „облекчение“.

Публикуваме пълния текст на декларацията:

Вчера се случиха две интересни събития, безпрецедентни в известна степен. Едното е падането на правителството на промяната, което тормозеше и тероризираше местната власт, включително София. Другото е тоталният политически лупинг на партия ГЕРБ и нейния лидер, които внезапно решиха да предадат и продадат Македония като подкрепят вдигането на ветото. Отваряме темата, ние от групата на патриотите, защото и двете пряко касаят интересите на София като град, като община, като столица на държавата.

Падането на вредното правителство на Кирил Петков, правителството на Промяната, Демократична България и БСП може да бъде само повод за облекчение. Уважаеми колеги, този кабинет падна поради некадърност, тежка некомпетентност, някои ментални и психически дефицити, падна поради тежка некомпетентност, алчност и абсолютната безпринципност, на база на която БСП и градската десница се събраха да управляват. Изказвам задоволство, че съвсем скоро тези хора, които открито и скрито работеха против София и софиянци, вече няма да са министри. Дай Боже, никога повече да не бъдат.

Втората тема също е любопитна. По нея аз няма да бъда политически коректен и обран като някои. На 12-ти май т.г., обръщам се към кмета на София от ГЕРБ и към групата общински съветници на ГЕРБ, ние гласувахме в Общинския съвет декларация в подкрепа на рамковата позиция от 2019 и декларацията на 44-тото НС по преговорите с Р Северна Македония. Някои от Вас, колеги от ГЕРБ, внесоха и предложения. Вчера Бойко Борисов и ГЕРБ се отрекоха от тази позиция. Не просто се отрекохте, а зачеркнахте една системна политическа линия и позиция, която защитава българския национален интерес. Вчера разбрахме, че явно натискът на американското посолство, на европейски комисари анонимници, на всякакви други посланици е дал резултат.

 Вие, които имате претенцията да сте най-голямата партия и да управлявате, доказахте, че сте способни да се отречете от всеки принцип, от всички принципи, за да угодите на началниците. Така ли смятате да управлявате – по волята на митичните началници?! Аз мисля, че е имало неколкократно набиване на обръчи – дали в Банкя, дали на Козяк или някъде другаде – Вие ще кажете. Както и ще кажете чии обръчи са набивани. Колеги от ГЕРБ, обръщам се към Вас, все пак има не малко разумни, консервативни хора във Вашите редици, да не допускате ГЕРБ да участвате в предаването, продаването на българската кауза в Македония.

Обръщам се към Вас, защото не вярвам да сте убедени, че чужди, трети държави могат да бъдат гарант за българските национални интереси. Нали помните уроците от Балканската война, когато Македония беше разделена на спорна и безспорна зони. И как завърши това под арбитража на Великите сили – България загуби и безспорната зона. Нашите днешни съюзни държави, държави членки бяха гарант и за Минските споразумения. Гаранция Франция, както казва нашият народ. Сега в Украйна има война, а европейските държави уж бяха гарант за мира.

Завършвайки, още веднъж Ви призовавам от политическа партия ГЕРБ да не съучаствате в предателството, организирано от Кирил Петков, Промяната и Демократична България по темата Македония. С тази стъпка Вие ставате като тях, а толкова иначе ги критикувате.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here