fbpx
More

  Карлос Контрера: Електротранспортът в София е пред бедствено положение!

  Електротранспортът в София е пред бедствено положение. Всички оператори имат затруднения, включително и частните. Но чак за спиране на тролеи, трамваи, електробуси и метро не може да се говори. Факт е, че заради намалените приходи и повишената цена на тока  и газа, се увеличават задълженията и трудно се обслужват. Именно затова кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че ще иска компенсации за електротранспорта. Това каза за NewsONE председателят на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет Карлос Контрера.

  „В момента дружествата плащат заплати, ток, гориво и ДДС. Няма пари за части, няма пари за ремонт, да не говорим за инвестиции“, заяви той.

  Контрера каза, че си плащат тока, но изпадат в закъснения и просрочия и за това им се трупат закъснения и лихви.  

  „ЧЕЗ им начисляват лихви, защото те плащат частично. Към предходните дни задължението на електротранспорта, без метрото, има да разплати 400 000 лв., но ситуацията е динамична и тази цифра се променя ежедневно“, обясни председателят на Комисията. „Не може да ти се вдигне основният консуматив с близо 100% и да си ок, без да са ти променяни цените на превоза. За да ги променим трябва да ги вземем от общинския бюджет или да увеличим превозните документи“, коментира Контрера и поясни, че и „Метрополитен“ има същите затруднения.

  От думите му стана ясно, че приходите от превозни документи не са достатъчни за издръжката на транспорта.  

  „Собствените приходи покриват около 50% от разходите, другото е дотация от държавата, защото общественият транспорт има и социална функция“, коментира общинският съветник.  

  Въпреки затрудненията на този етап не се обмисля увеличение на цените на съществуващите превозни документи, а промяна на тарифната политика.

  „С пускането на третия метродиаметър и тикет системата трябва да се промени начинът на тарифиране. Нали искаме да пътуваме за време, защото ако е на разстояние ще накажем по-бедните квартали,“, заяви Контрера.

  Все още не е ясно дали ще има няколко вида превозни документа за време или ще е само един и най-вероятно за 30 минути.