fbpx
16.2 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:16:33
неделя | 29.05.2022 | 02:16:33
16.2 C
София

Карантината на политиците от КСНС ще продължи една седмица

Единственият, който няма да бъде карантиниран, е Кристиян Вигенин, защото е боледувал скоро

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност, които са били контактни с председателя на парламента Никола Минчев в понеделник, ще бъдат карантинирани за срок от 7 дни. Това стана ясно от изказване на директора на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев.

РЗИ вече се е свързала с Минчев и има вече списък на контактните му лица, които са общо 28, в това число президентът, премиерът, министри и народни представители.

Във вторник Министерството на здравеопазването излезе с нова заповед, в която срокът за карантината се съкращава от 14 на 10 дни, а изолацията при контакт – от 10 на 7 дни.

“Всички лица, присъствали на КСНС, с изключение на Кристиян Вигенин, защото е боледувал преди по-малко от три месеца, ще са под карантина за 7 дни“, обясни директорът на РЗИ.

Той уточни, че за лицата със завършен ваксинационен процес и с бустерна доза, карантината става 5 дни. Те трябва да си направя тест след 72-рия час, резултатът автоматично се нанася в системата и карантината им се намалява.

“За президента това е до 16-ти – тогава да падне неговата карантина“, отбеляза д-р Данчо Пенчев. РЗИ счита 11 януари за датата на първоначално събитие и от 11-ти започват да оперират със срокове и действия, списъкът на контактните лица също е подаден на 11-ти“, уточни директорът на РЗИ – София.

Лидерът на “Възраждане“ Костадин Костадинов също е под карантина и няма да може да участва на протеста пред парламента.

“Органите на РЗИ са направили всичко необходимо, той е информиран, че е под карантина. Органите на МВР са тези, които проверяват лицата под карантина. Ако се появи на публично събитие, следват административни мерки, може да се стигне до съд“, каза д-р Данчо Пенчев

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук