fbpx
More

  Караджов: Разговорите по тавана на индексацията в строителството ще продължат между първо и второ четене на променени закони

  Той допълни, че предстоят разговори по темата между първо и второто четене на предложенията за промени в Закона за общественстроителиите поръчки, с които се регулира този процес

  Единствената точка, по която няма все още консенсус между строителния бранш и Министерския съвет, е за размера на тавана на индексацията в строителството. Ние предлагаме 15 на сто, а Камарата на строителите в България и Националното сдружение на общините – 30 на сто. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на блиц контрола в парламента.

  Той допълни, че предстоят разговори по темата между първо и второто четене на предложенията за промени в Закона за обществените поръчки, с които се регулира този процес. Едва след като влезе в сила това изменение, ЗОП ще влезе в спешен порядък, буквално следващата сряда, и тази методика за Постановление на Министерския съвет. Министерството на регионалното развитие публикува в средата на май Проект на методика за индексиране на разходите по договори, сключени при условията на Закона за обществените поръчки и прилагане на ПМС № 160 от 1 юли 2016 г. за определяне правилата за разглеждане и оценяване на оферти и сключването на договорите в процедурата за избор с публична покана от бенефициенти на безвъзмездна финансова помощ от Европейските структурни и инвестиционни фондове при инфлационни процеси.

  Караджов напомни, че в НС е внесен законопроект за изменение на ЗОП, с който се дава възможност на МС чрез свое постановление да направи промени в Правилника за приложение на ЗОП, което ще се изрази в тази методика за индексация на цените, каза министърът. По методиката се въвеждат 6 подоотрасъла в строителството, сред които – високо, ниско, ВиК – строителство, пътно, железопътно строителството, като във всяка една от областите е предвиден конкретен темп на нарастване в годините назад, защото инфлацията ще се компенсира със задна дата, уточни министърът.

  Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който се включи в отговора на Караджов, уточни, че методиката ще работи за проекти, които или не са започнали, или са в процес на изпълнение в частта, която не е изпълнена. Ако проектът е вече изпълнен и приет от общината, тогава няма да има индексация, защото работата е свършена в стар период и при стари цени, независимо дали е разплатен или не, а ако отчасти е изпълнен, методиката ще важи само за неизпълнената част, каза министърът Василев и допълни, че не би следвало да има стари плащания, които да имат нужда от индексация, допълва БТА.