fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 18:28

Карадайъ обвини кабинета в призиви към етническо противопоставяне, били “случайни минувачи” 

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Аплодисменти, освиркания и викове “оставка” съпровождат дебата за отстраняването на председедателя на Народното събрание Никола Минчев. Остри реплики в пленарна зала си размениха вицепремиерът Асен Василев и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Поводът – изказването на Кирил Петков, в което той защити Минчев и попита депутатите дали отстраняването му е по-важно от цената на електроенергията и увеличението на пенсиите. 

„Бих искал да аплодираме г-н Минчев. Дебатът тук не е за личностните качества на г-н Минчев. Той е политически. Колкото и да се опитва да се подменя темата, няма как да се случи. В тази ситуация, в която се намираме, г-н Минчев става жертва на мафията, задкулисието, корупцията и всички лъжи, които слушаме през последните няколко месеца“, заяви Карадайъ, като посочи премиера Кирил Петков и събралите се министри от правителството. 

Карадайъ упрекна Петков, че призовава към етническо противопоставяне. “Това не се е случвало в последните 30 години. Надявам се, това да получи подобаваща оценка“, обяви председателят на ДПС и продължи с критиките в същия дух.

Снимка: NewsONE

„Винаги сме пазили мира и сигурността в страната. Опитваме да я опазим и от такива като тези тука, които призовават за противопоставяне. Това също си има своята логика. До тези прийоми се прибягва от онези участници в политиката, които са политически импотентни, но имат мерак да пребивават на политическия терен“, възмути се Карадайъ. Според него кабинетът търси противопоставяне, омраза и разделение. 

“Времената са кризисни, има ред кризи – икономически, социални“, припомни Карадайъ и подчерта, че според него в страната има и политическа криза, предизвикана от некомпетентността на тези, които противопоставят обществото.

„Това е най-лошото правителство за последните 32 години и трябва да се гласува неговата оставка“, заключи лидерът на ДПС. „Загубихте мнозинството си! Когато това стане, най-резонното нещо е да търсите диалога за изход от ситуацията, но вие не разбирате и това. Като не го разбирате, сега ще видите как днес ще се случи един естествен политически ход, а след това и още един – вашата оставка“, категоричен бе той.

Провокиран от думите на Карадайъ на парламентарната трибуна излезе вицепремиерът Асен Василев. 

„Г-н Карадайъ, вие казахте, че сме направили призив за етническо противопоставяне. Не, нашият призив е за противопоставяне на фирмите и хората, които грабят тази държава, независимо от тяхната етническа принадлежност. Диалогът, който вие от ДПС искате, е за това как да се краде безпардонно и безцеремонно и това да продължи. Ето ви новина. Няма да продължи. Ние в такъв диалог няма да влезем с никой“, отговори Василев на председателя на ДПС. 

Снимка: NewsONE

“Ние се борим срещу хората, чиито банкови сметки вие пълните с начина си на управление, със задкулисните си договорки и с така прословутия диалог, който вие проповядвате”, посочи вицепремиерът. 

“Ще продължим да ви пречим. Независимо дали сме на власт или не. Ще останем тук и ще си отвоюваме държавата обратно с всички средства на парламентаризма”, закани се Асен Василев. 

Според него ДПС гледат на „Продължаваме промяната“ като нещо, което ще отмине, но което българското общество е поискало. 

Снимка: NewsONE

„Независимо от опитите да се сформират изкуствени мнозинства, които са абсолютно безпринципни, които имат за цел само едно – да продължат всички схеми, които ние започнахме да спираме. Ще продължим да ви пречим. Независимо дали сме на власт или не. Ще останем тук и ще си отвоюваме държавата обратно с всички средства на парламентаризма”, зарече се още Василев. 

От трибуната на парламента Василев коментира и тезата на опозицията, че падането на кабинета би било антикризисна мярка. “За тях това ще бъде антикризисна мярка, защото са в криза. Толкова дълбока криза! Толкова дълбока криза, че сте готови да се прегърнете с „Възраждане“, за да свалите това правителство“, извика с пресипнал глас Асен Василев и предизвика реакцията на залата – от партията му го подкрепиха с аплодисменти, а от банките на ДПС се чуха викове “оставка”.

На трибуната за отговор веднага се качи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който отново нарече управляващите случайни минувачи. 

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here