fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 01:31:47
сряда | 25.05.2022 | 01:31:47
18.2 C
София

Калоян Икономов: Парламентът не дава оръжие на никого, а мандат на МС да реши какво да прави

Коалиционните партньори се събират довечера на съвет, на който ще направят пореден опит за постигане на консенсус за предоставянето на военна помощ за Киев

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

На коалиционния съвет довечера от “Продължаваме промяната” ще коригират предложението си за Украйна като добавят формулировката “военно-техническа” помощ. Това заяви в “Денят започва”по БНТ заместник-председателят на парламентарната група на “Продължаваме промяната” Калоян Икономов.

Проекторешението на най-голямата парламентарно представена партия, което е одобрено от комисията по външни работи, предвиждаше народното събрание да даде мандат на правителството за предоставянето на “техническа помощ за защитни цели” за Украйна.

Коалиционните партньори се събират довечера на съвет, на който ще направят пореден опит за постигане на консенсус за предоставянето на военна помощ за Киев преди утре парламента да разгледа въпроса на извънредно заседание.

“В идеалния случай всички партии от коалицията ще се обединят около проекторешението. Ясно е, че такъв важен въпрос не може да мине само със санкцията на част от коалицията или народното събрание. Но е важно да се знае, че парламентът не дава оръжие на никого, а мандат на Министерски съвет да реши какво да прави. Затова и отидохме в Киев, за да видим от какво точно се нуждае Зеленски. Това е цивилизационен избор и как ще реагира народното събрание е решение на всеки един народен представител.” – каза Икономов.

В ефира на “Денят започва” Калоян Икономов заяви, че не мисли, че БСП ще напусне коалицията заради решението за военна помощ.

“Тази коалиция опозицията я събаря откакто сме я създали. Това е малко като един дълъг развод между мъж и жена, в който те от 10 години се развеждат и продължават да са заедно. Между партньорите се подобрява общуването и вече си знаем много по-добре червените линии. Така че, аз не мисля, че госпожа Нинова ще напусне коалицията, защото има много повече неща, които ни свързват, отколкото да ни разделят.” – увери той.

В коментар за критиките на президента Румен Радев Калоян Икономов изтъкна, че от “Продължаваме промяната” не търсят конфликт с институциите и ще се радват да дискутират въпроса с администрацията на държавния глава.

“По подобна тема е важно обществото да се обединява. Това се случва много близо до нас и трябва да подходим отговорно. Не може да се слага знак за равенство между оказване на военна помощ и война – това са съвсем различни неща. В случая оказваме помощ на една нападната държава да защити себе си.” – заяви Икономов.

Той допълни, че по въпроса за военната помощ има поляризация в обществото, но тя е в следствие на дезинформация.

“Много силно се акцентира върху темата “страх” и определени политически кръгове, и не само такива, се опитват да насадят чувството на страх в обществото – че ако дадем оръжие, видиш ли – влизаме във войната. А това е двоен избор – имаме добро и лошо много ясно формулирани. Защото какви са гаранциите, че Русия утре няма да нападне някой друг и тази война няма да ескалира? За нас е най-добре войната да свърши възможно най-бързо.” – каза Калоян Икономов.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук