fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 05:52

Камила Валиева беше изслушана от Спортния арбитражен съд

Състезателката обяснила, че приела лекарство, предназначено за нейния дядо

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

15-годишната руска фигуристка Камила Валиева беше изслушана от Спортния арбитражен съд.

Преди няколко дни стана ясно, че руската фигуристка Камила Валиева е дала положителна допинг проба на 25 декември миналата година по време на националния шампионат на Русия, обяви официално Международната агенция за тестване (ITA). 15-годишната Валиева е използвала забраненото вещество триметазидин.

Тийнейджърката бе отстранена временно от състезания на 8 февруари от Руската антидопингова агенция (РУСАДА), но веднага е подала жалба, заради което още на следващия ден санкцията беше снета.

Международният олимпийски комитет обжалва решението на РУСАДА да възстанови правата на фигуристката пред панел на Спортния арбитражен съд (КАС) в Пекин, който трябва да вземе окончателно становище.

Валиева представи аргументите си на изслушването пред Спортния арбитражен съд, след което бе решено фигуристката да продължи участието си на Игрите в Пекин.

Снимка: AP

Ръководителят на Дисциплинарната комисия на МОК Денис Осуалд обясни, че фигуристката е представила някои детайли, които поставят под съмнение вината й.

Медикаментът, открит в организма й – триметазидинът, се използва за предотвратяване на пристъпи на стенокардия, но е в забранения списък, тъй като е класифициран като сърдечен метаболитен модулатор и е доказано, че подобрява физическата издръжливост.

Световната антидопингова агенция WADA и МОК засега не дават повече подробности по случая.

По-рано от Международния олимпийски комитет обявиха на пресконференция, че “Б” пробата на Валиева все още не е анализирана, въпреки първоначалния положителен резултат. Фигуристката и нейното обкръжение ще бъдат разследвани от руската антидопингова агенция след Олимпиадата.

- РЕКЛАМА -spot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img