fbpx
More

  Калина Константинова пред НС: Над 4000 украинци вече работят, над 300 украински деца учат

  Изслушването е по искане на депутати от ГЕРБ

  Над 4000 украинци вече работят у нас, над 300 украински деца посещават училище, а други над 1500 са подали заявления за новата учебна година, отчете вицепремиерът Калина Константинова  по време на изслушването си в пленарна зала относно решението на правителството за прекратяване на плана за разселване на бежанци от Украйна.

  3000 украински бежанци вече са настанени в държавни бази. Други 12 000 са в хотели по новата програма на държавата, а под 500 души чакат настаняване в буферните центрове в Елхово и Сарафово, където няма да прекарат повече от 48 часа.

  “Важно уточнение е, че бежанците престояват в буферните центрове до 48 часа. Бежанците, за които ГЕРБ отговаряше, живееха с месеци в буферни центрове с много по-лоши условия, така че не съм съгласна точно вие да търсите отговорност. Между 0% и 3% варира процентът на работещи бежанци, който ГЕРБ е постигнал, така че е ясно кой работи за интеграцията и кой не.” – заяви Калина Константинова, предаде БНТ.

  Изслушването е по искане на депутати от ГЕРБ, които разкритикуваха вицепремиера за създалата се ситуация и попитаха защо ведомствените бази в София са извън програмата за разселване, а бежанците се пращат в бази извън населени места, както и дали ще се наложи затваряне на санаториумите на НОИ за български граждани, които са планирали лечението си там.

  Според депутата от ДПС Хасан Адемов правителството си позволява да нарушава осигурителните права на българските граждани, допускайки в решението за пренастаняване на бежанци, те да бъдат подслонени в санаториумите за рехабилитация и лечение към НОИ. Калина Константинова отговори, че няма нито един настанен бежанец в подобен санаториум.

  В началото на изслушването вицепремиерът Калина Константинова се извини на всички български и украински граждани, които са се почувствали засегнати от изявлението, свързано с прекратяването на Плана за настаняване на бежанци.

  Депутатите от ГЕРБ реагираха с табели с надпис “Оставка!”.