-0.5 C
София
петък | 03.12.2021 | 06:21:04
-0.5 C
София
петък | 03.12.2021 | 06:21:04

Как свастиката се превръща във вкусна храна или историята на художника, който се бори с расизма

Всяка форма на омраза по стените на Верона се превръща в някаква храна, благодарение на талантливия артист

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Италиански уличен артист се бори с расизма, като превръща изрисувани свастики по стените на Верона в красиви изображения на сладкиши. Пиер Паоло Спинаце обича любимия си град и не иска стените на неговите красиви сгради да се превръщат в пропагандатори на отминали тъмни епохи. Единственото, което му остава да направи, е да впрегне таланта си в името на морала.

Bomba a carta contro Cibo, lo street artist veronese che copre le svastiche
Преди/сега

“Грижа се за моя град, като заменям символите на омразата с вкусни неща за ядене”, разказва 39-годишният художник, когото наричат с творческия псевдоним Чибо – италианска дума, означаваща “храна”.

gossippart on Twitter: "The #streetart that cleans up the city! It's the  idea of the Italian artist #pierpaolospinazzè, stage name #cibo, who has  decided to clean the walls of the city of
Рендосваш кашкавал, получаваш любов. Моментът, когато една стена попадне в ръцете на Чибо.

Свастики на стената се превръщат в кексчета с лилава глазура, а изписаните думи “Моят Хитлер” стават “Моите мъфини”. На Чибо му е необходим един ден, за да се справи със задачата. В помощ се притичат и последователите му в социалната мрежа Инстаграм. В платформата, той е последван от 363 000 души. Наскоро малка група от тях му съобщават, че са забелязали изрисувани свастики и расови обиди в малък тунел в покрайнините на Верона.

Уличният артист покрива думите с рисунка на парче пица и салата капрезе – моцарела, домати и босилек. Свастиката пък се превръща в огромен червен домат. Изрисуването на всеки от хранителните продукти му отнема по около петнадесет минути, а минувачите в тунела се възхищават на работата му.

Le svastiche che diventano pezzi di formaggio - La Cucina Italiana
Промяна след броени минути

Работата на Чибо обаче му навлича и неприятели. Един от тях изписал със спрей на стена: “Чибо спи с включени лампи!”. Уличният артист тутакси превърнал провокацията в продукти за рецепта на ястието ньоки.

Cibo
Снимка: Снимков архив на Чибо

В последните години организации за защита на човешките права констатират, че случаите на расизъм в Италия са се увеличили, вследствие на масовата имиграция на африканци към страната.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук