fbpx
More

  Кадри, заснети от пленена украинска парамедичка, показват ужаса в Мариупол

  Сега тя е в ръцете на руснаците и е сред от стотиците известни украинци, които са били отвлечени или заловени, включително представители на местните власти

  Популярна украинска парамедичка е документирала времето, прекарано в Мариупол, на карта памет не по-голяма от нокътя на палеца. Картата със записите е била изнесена укрита и сега данните, съдържащи се в нея стават обществено достояние. А жената е в ръцете на руснаците, в момент, в който Мариупол е на път да падне също в техни ръце, пише Асошиейтед прес.

  Юлия Паевска е известна в Украйна с никнейма Тайра, заимстван от профила й от видеоиграта „Уърлд оф уоркрафт“. Тя е използвала камера, прикрепена към тялото си, за да заснеме видео кадри в размер на 256 гигабайта, на които се виждат неистовите усилия, полагани от екипа ѝ в продължение на повече от две седмици, да върне обратно към живота хора, които се намират на ръба на смъртта. Тя е предала разтърсващите клипове на екип на Асошиейтед прес – последните чуждестранни журналисти, останали в Мариупол.

  Тайра и нейният шофьор бяха заловени от руски войници на 16 март, а Русия я описа като член на националистическия батальон „Азов”. Но Асошиейтед прес не откри никакви доказателства за това, а приятелите и колегите ѝ казаха, че тя няма никаква връзка с „Азов“.

  Военната болница, в която тя е ръководела евакуацията на ранени, не е свързана с батальона, чиито членове седмици наред отбраняват огромния стоманодобивен завод в Мариупол. Сами по себе си кадрите, които Тайра е заснела, доказват, че тя се е опитвала да спасява и ранени руски войници, както и украински цивилни.

  Видео, заснето на 10 март, показва двама руски войници, които грубо са изнесени от линейка от украински военнослужещи. Единият е на инвалидна количка, а другият е на колене, с ръце вързани зад гърба и с очевидна рана на крака. Очите и на двамата са покрити със зимни шапки, а на ръцете им има и бели ленти. Украински войник ругае един от ранените, а Тайра му казва: „Успокой се, успокой се“. Една жена се обръща към нея с въпроса дали ще им окаже медицинска помощ. „Те не биха били толкова благосклонни към нас“, отговаря й тя. „Но не мога да постъпя по друг начин. Те са военнопленници“, допълва Тайра.

  Сега тя е пленена от руснаците и е сред от стотиците известни украинци, които са били отвлечени или заловени, включително представители на местните власти, журналисти, активисти и защитници на човешките права, допълва БТА.