8.12.2022 | четвъртък | 01:00

Кацаров: „Зелен“ сертификат и след първа доза, обмисля се удължаване на документа за преболедуване на 12 месеца

Публикувано:

Сподели поста:

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров даде извънреден брифинг пред медиите във връзка с въвеждането на новите противоепидемични мерки и общата картина на заболеваемост в страната. Той съобщи, че се обсъжда промяна на разпоредбата от 19 октомври, чрез която „Зеленият“ сертификат за преболедуване да бъде валиден не 6, а 12 месеца.

„Към момента са получени две становища. В тях се посочва, че единодушно приемат да се удължи срокът от 6 на 12 месеца. Чака се и още едно“, обясни здравният министър като уточни, че ако тази промяна бъде направена, сертификатът ще важи единствено в рамките на страната.

Кацаров обясни, че хората, които получават първа доза от цикъла на ваксинация, ще разполагат с документ, който по сила и смисъл е равнозначен на „Зеления“ сертификат.

„Такава е практиката в много европейски страни, това не е наше хрумване“, обясни той.

Министър Стойчо Кацаров бил един от пациентите на „Пирогов“ с фалшива  епикриза - България - DarikNews.bg

Той допълни, че обектите засегнати от издадената заповед преди 2 дни, ще получат безвъзмездно безплатни антигенни тестове, които ще бъдат правени от компетентно лице. По този начин персоналът ще може да продължи своята работа. Изискванията за безопасност към държавната администрация също ще бъдат сериозни, особено за хората, които работят на гише. Всички те по думите на здравния министър ще трябва да бъдат проверявани с тестове, дали са преболедували или ваксинирани. Идентичен ще бъде подходът към медицинските лица, особено тези, които работят в болнични заведения.

„Става дума за етиката на медицинската професия. В разрез с етиката на медицинската професия е да поставяш под риск пациентите, които лекуваш, ако съществува риск ти самият да ги заразиш. В медицинските заведения има лежащи болни, тежки случаи и към старческите домове в най-рисковата група. Добре е да не поставяме под риск тези хора, защото смъртността при тях е изключително висока. Тези хора умират. Въпрос не на мерки, а етика.“

Кацаров обясни, че според приетия Национален противоепидемичен план, училищата трябва да затворят при заболеваемост над 500 на 100 000 души.

Здравният министър Стойчо Кацаров даде брифинг, за да разясни много -  Новини 24/7

„Ние повишихме това число на 750 на 100 000. Смятаме, че това е мярка, която се надяваме да сработи най-добре. Направихме всичко възможно те да затворят най-късно. Но нека подчертая отново. Това са временни мерки. При първа възможност и промяна на ситуацията, там ще реагираме най-бързо. И ние искаме учебният процес да продължи нормално, но сме поставени в невъзможност това да се случи.“

Здравният министър обясни, че на този етап не са предвидени компенсации за родителите, в случай, че се наложи да останат до децата си.

От брифинга стана ясно, че държавата е готова да отпусне безплатни антигенни тестове за персонала на ресторантите, ако той не разполага с друг вид „Зелен сертификат“ за преболедуване или ваксинация.

„Възможността за тях е антигенен тест. Може да ги заявят тези тестове до Регионалната здравна инспекция. Ако тестовете са отрицателни, хората работят. Ако има положителен, той може да потърси помощ. Тези тестове ще се използват за дотъп до работното място и няма да бъдат регистрирани. Ако обаче служителят Х иска да използва теста за друго нещо, то той ще се нуждае от такъв в лаборатория, за да му се издаде сертификат“, поясняват от здравното ведомство.

Такива тестове за филтриране на персонала ще бъдат предоставени и на старческите домове. До момента има разкрити 120 Covid зони в страната. Оценката на министерството е, че към момента те работят много добре и до сега през тях са преминали 10 000 души.

„Хората се разхождат свободно, сядат на заведения. Проблемът обаче е огромен. Дайте да се стегнем и да спазваме мерките, за да не се налага да затваряме всичко. Болниците в страната са почти запълнени. Нека положим максимално усилия, за да не стигнем до тежки последици. С тези мерки можем да избегнем локдаун и препълване на медицинските заведения“, каза още здравният министър.

На брифинга стана ясно, че в разговор с еврокомисаря по здравеопазването е договорено при силно влошаване на ситуацията България да активира механизъм за гражднаска защита, какъвто се използва в някои други страни на съюза. Той дава възможност страната ни да получи необходими медикаменти за лечение при установяване на дефицити, използване на санитарна авиация за транспорт на пациенти до близки европейски държави и подкрепа с медицински персонал.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
предимно ясно
3.9 ° C
4 °
1.7 °
92 %
3.1kmh
20 %
ср
5 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС