8.12.2022 | четвъртък | 01:21

Кацаров: Това не е само здравна криза, това е национално бедствие

Публикувано:

Сподели поста:

Следващите две седмици ще бъдат критични за здравната система. Това обяви на извънреден брифинг служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„Безспорно това е най-тежката от досега преживените от нас вълни. „Делта“ вариантът е много по-заразен и за съжаление се оказа и много по-смъртоносен“, заяви той.

По думите му, въпреки тежката ситуация, здравната система се справя добре.

„Това не е само здравна криза, това е национално бедствие. Здравната система не може да се справи сама без участието на всички нас като граждани“, коментира Кацаров.

снимка: NewsONE

Според него преодоляването на здравната криза не е толкова трудно и е въпрос на това хората да спазят няколко прости правила – да носят маска, да дезинфекцират, проветряват помещенията си, да ограничат контактите си в следващите няколко дни и да се ваксинират.

„Можем да излезем от тази криза. Можем да се справим. Това е зараза, която се предава от човек на човек, там няма как да се справите един по един“, обясни той и подчерта, че ще се справим с вируса, само ако всички заедно се изправим срещу него.


Според него всички други мерки са само временни. Той добави, че няма време да се чака и опитът с ваксинирането по света е показал, че смъртността е ниска, а не като у нас – по няколкостотин души дневно.

„Ваксините са безопасни. Над 3 млрд. по света вече са ваксинирани“, посочи министърът

снимка: NewsONE

Представителите на съсловни и пациентски организации, които взеха участие в пресконференцията, се присъединиха към апела на Кацаров хората да се ваксинират.

Те се обединиха и около това, че хората трябва да спрат да вярват на конспиративните теории, които през изминалите две години не са се потвърдили и ги призоваха да вярват на лекарите и в науката. Според тях сега е необходимо да се даде ясна, точна и достъпна информация за ваксините, за да може обществото да се имунизира без страх.

В знак на единомислие здравният министър, БЛС, пациентски организации, фармацевти, зъболекари направиха жива верига.

Министър Кацаров отказа да отговаря на въпроси на журналистите, но обеща, че своевременно ще информира обществото за случващото се.

Снимка: Владимир Христовски

В същото време пред здравното министерство се проведе протест срещу „зелените“ сертификати и ваксинацията. Малцината недоволни поискаха затвор за Кацаров и изброяваха какви са нарушенията му според тях.

Снимка: Владимир Христовски
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС