fbpx
27.8 C
София
9 август 2022 | вторник | 14:35

Кабинетът “Петков” подаде оставка (ВИДЕО)

Документът беше внесен с куриер

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Оставката на правителството на Кирил Петков беше депозирана в Народното събрание точно в 10,13 часа.

Дотук се стигна след вот на недоверие към кабинета за икономическа и финансова политика, внесен от ГЕРБ-СДС и одобрен с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Преди това „Има такъв народ“, една от четирите партии в управляващата коалиция, обяви напускането си и изтегли своите министри от кабинета Петков.

Малко, след като стана ясно, че премиерът Кирил Петков официално внесе в парламента оставката на водения от него кабинет, от президентската институция съобщиха, че държавният глава Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

Предвидените според Конституцията консултации ще се проведат в президентската институция на 27 и 28 юни.

Според конституцията в следващите дни се очаква държавният глава Румен Радев да връчи проучвателен мандат на най-голямата парламентарно представена формация – „Продължаваме Промяната“. По думите на Кирил Петков партията ще се опита да води разговори за съставяне на ново правителство в рамките на това Народно събрание.

Ако „Продължаваме Промяната“ не реализира мандата, той отива във втората политическа сила ГЕРБ-СДС, откъдето вече посочиха, че ще го върнат и няма да водят разговори.

В правомощията на президента е да избере коя партия да получи третия мандат. Ако и той бъде неуспешен, Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни парламентарни избори.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here