fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 21:23:48
четвъртък | 26.05.2022 | 21:23:48
25.8 C
София

Йорданка Фандъкова за бюджета на София: 594 млн. лв. е инвестиционната програма за 2022 г.

„Приемаме този бюджет на София в необичайно време," каза Фандъкова

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Столичният общински съвет заседава онлайн и съветниците трябва да приемат бюджета на София. Вносител е кметът Йорданка Фандъкова. Столичният кмет направи изказване в тази връзка. Ето какво каза Фандъкова за бюджета:

„Приемаме този бюджет на София в необичайно време. Първо, много по-късно, заради закъснелия бюджет на държавата, което затрудни някои по-големи плащания за метрото и транспорта, но се справихме. Второ, в ситуация на война в Украйна с растящи и непрогнозируеми цени на суровини и енергоизточници. И трето, в ситуация на увеличаваща се инфлация и увеличаващи се цени на основни стоки.

Прочетох внимателно предложенията, които дойдоха от политически групи и отделни съветници, и виждам, че отчитате сложната икономическа ситуация и големите неизвестни, с които трябва да успеем да се справим, за да гарантираме основните функции на града, без да спираме развитието му.

Благодарение и на вашите предложения увеличихме очакваните собствени приходи с 22,5 млн. лв. Планираните собствени приходи на общината в проекта за бюджет са 842,5 млн. лв. Смятам, че е реалистично – без вдигане на данъци, но с добра събираемост и очакван ръст на сделките с имоти, да съберем 65 млн. лв. повече от миналата година.

466 млн. лв. са приходите от местни данъци и 376 млн. лв. – неданъчните приходи. Като изключим такса смет – 245 млн. лв., която се изразходва само за дейностите по чистота, остават 597 млн. лв., които можем да насочваме към различните приоритети и сектори.  Това са под 1/3 от целия бюджет от 2,101 млрд. лв., който  могат сравнително свободно да бъдат разпределяни към различните сектори. Подчертавам го заради неспиращите спекулации, че тези огромни 2 млрд. лв. могат да се харчат, на който за каквото му хрумне.

Вие сте общински съветници с опит и знаете, че това не е възможно. Затова благодаря и за конструктивните предложения за бюджета, макар че явно не може съвсем да се избяга от популистките изказвания, в които се призовава, например, европейските средства за РДФ-инсталацията да се дадат за строителство на детски градини. Знаете, че това не е възможно, дори и ако ни бъдат отрязани.

272 млн. лв. са спечелените средства по европейски програми в бюджета за тази година. 119 млн. лв. сме осигурили като целеви инвестиционни заеми. Всеки лев от тях е целеви и не може да се харчи за други цели. Разбира се, в средата на всекидневен популизъм всичко може да се каже и поиска.  Такава кратка публична слава обаче не води до реален резултат.

799 млн. лв. от бюджета ни за тази година са държавно делегираните дейности. Почти 100% от тях са за издръжка, осигуровки и заплати на учители, социални работници, медицински сестри в училищата и работещи в културни институти. И това не са средства, които общината може да вземе и даде за нещо друго.

Тази седмица видях изказвания на кметове на райони и общински съветници от коалицията, която управлява държавата, за подготовката на законова промяна, с която „директно да се правят отчисления“ от местни данъци към районните администрации. Аз лично подкрепям децентрализацията, такава каквато съществува в големите европейски градове. Но подчертавам – реална и истинска децентрализация. Това означава процент от данъците върху доходите, които събира държавата, да се връща в бюджетите на общините, за решаване на проблемите на хората, които плащат, там където живеят.

Това е децентрализация, която ще даде реална възможност на местните власти да решават проблеми по-ефективно и по-бързо. Това ще даде и реален ресурс, който да се насочи към районните кметове, разбира се, срещу ефективен механизъм за контрол, какъвто в момента не съществува.

Софиянци внасят в държавния бюджет около 9 млрд. лв. от преки данъци.  Това е почти 20 пъти повече от местните данъци, с които общината разполага и при 0 лв. изравнителна субсидия за София от държавния бюджет. Надявам се, че като хора, които управляват държавата и половината райони в София, ще предложите и приемете механизъм, който ще е справедлив за софиянци – това означава процент от данък общ доход да се връща в общинския бюджет.

Когато настоявам за финансиране от държавата за София, аз искам само малка част от това, което хората, които живеят и работят тук, внасят и заслужават. Това е същинската децентрализация, която надявам се, че ще предложите на парламента. Защото когато става дума за финанси, справедливостта е много точно понятие. След това вече може да се говори за механизъм за разпределяне към районите, с което съм напълно съгласна.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук