27.01.2023 | петък | 00:12

Йога – Еманюел Карер

Публикувано:

Сподели поста:

Йога“ излиза през 2020 година. Това е книга за йога практиката и за депресията. За медитацията и за тероризма. За еротичната любов и за мигрантите. Неща, които като че ли нямат нищо общо помежду си. Които изглеждат съвършено разнородни. Но не са.

Всички те са част от пътя, изминат и изминаван от един френски творец, изпълнен с огромното желание да постигне в живота си това, което нарича „покой и омая“.

Еманюел Карер започва работата си по „Йога“ с намерението да напише „засмяна и изящна книжка“ за тази толкова известна духовна дисциплина, но в процеса на писането поема в други посоки, насочва се към други области на битието, за да създаде забележителна автофикция, един безкрайно откровен разказ за ужаса и радостта от съществуването.

Личният елемент присъства в много от произведенията на Карер. В „Йога“ вглеждането в себе си взема превес в трудната игра между реалност и фикция.

Роден през 1957 година, Еманюел Карер е виден френски интелектуалец, писател, кинокритик, сценарист и режисьор. Завършва политически науки, но изкуствата и литературата го влекат много повече.

Започва кариерата си като кинокритик, а през 1984 г. издава първата си книга – „Смелост“. Автор е на романи, документални произведения и сценарии, един от които – „Снежният клас“ – получава наградата „Фемина“ (1995). Потресен от аферата Жан-Клод Роман, която разтърсва френското обществено мнение през 1993 г., той присъства на процеса и се свързва с убиеца с намерението да напише книга.

Така се появява „Врагът“ – прозвище на Сатаната, на злото, подтикнало Роман да избие цялото си семейство. През 2002 г. книгата е екранизирана от Никол Гарсиа. На български език са преведени още „Царството“, романизираната биография  „Лимонов“ и проникновеният роман „Истории, различни от моята“.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...