fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 07:17:35
петък | 20.05.2022 | 07:17:35
5.7 C
София

Йенс Столтенберг: Очакваме тежки сражения в Донбас след няколко седмици

Столтенберг се позова на данни от различни източници, които доказват, че зверствата в Украйна са извършени там, където руските сили са имали контрол

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди днес, че макар украинските военни да карат Русия да промени военните си планове, Москва не се отказва от целите си в Украйна и след няколко седмици може да се очакват тежки сражения за пълното завземане на Донбас.

По неговите думи тези седмици ще бъдат използвани за прегрупиране, презареждане и подмяна на състава на руските въоръжени сили. През това време е важно съюзниците да осигурят още подкрепа за Украйна, заяви той.

В северната част на Украйна руснаците се провалиха, целта беше завземането на Киев за дни, посочи генералният секретар. Той изрази очакване на предстоящото тази седмица двудневно заседание на външните министри от НАТО в Брюксел да бъдат обсъдени възможностите за допълнителна подкрепа за украинците.

По неговите думи вероятно ще бъдат осигурени още противотанково въоръжение и средства за противовъздушна отбрана. Трябва да продължим с оказването на огромен натиск над руския президент Владимир Путин, посочи генералният секретар.

Столтенберг се позова на данни от различни източници, които доказват, че зверствата в Украйна са извършени там, където руските сили са имали контрол. Той изрази опасение, че още подобни картини ще бъдат видени и още масови гробове ще бъдат открити, след като украинските сили получат достъп до тези места.

Това е непоносима жестокост, каквато Европа не е виждала от много десетилетия. Взимането на прицел и убийството на цивилни е военно престъпление, заяви Столтенберг.

Путин е отговорен, той избра да води тази война, носи отговорност за жестокостите, за жертвите и останалите поражения в Украйна. Нашата отговорност е да подкрепим украинците, както правим от години, добави той.

Действията на Русия създават заплаха за всеки от нас. НАТО има отговорността да не допуска конфликтът да излезе от границите на Украйна, иначе ще има още повече смърт и разруха. Никога няма да признаем незаконно завзети украински територии, заяви Столтенберг.

Той посочи, че украинският президент Володимир Зеленски и украинците трябва да преценят какви условия приемат за сключване на мирно споразумение. Столтенберг добави, че обстановката на бойното поле влияе на преговорите с Москва.

Генералният секретар изрази очакване на заседанието на министрите да бъдат взети решения за подкрепа на партньорите на НАТО, които са уязвими на руските заплахи и опити за намеса, сред които посочи Грузия и Босна и Херцеговина.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук