fbpx
More

  Извънредно заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество (ВИДЕО)

  НСТС обсъжда пакет от антикризисни мерки, предложен от правителството

  На извънредното заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество се очаква да бъде разгледан целият пакет от антикризисни мерки на управляващите. Предвижда се от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., да се осъвременят с 10%.

  Освен това, изплащаните към 30 юни допълнителни суми, т.нар. Covid добавки и индивидуалните компенсации, които представляват разликата между дохода от пенсия през декември миналата година и през януари т.г., се включват в действителния размер на получаваната лична пенсия за трудова дейност.

  Също от 1 юли минималната пенсия става 467 лева, вместо досегашните 370, а социалната пенсия за старост се увеличава от 170 на 215 лева.

  От 1 октомври пенсиите за трудова дейност ще се увеличат с прилагане на правилото за осъвременяване, като процентът на увеличение за всяка година ще бъде по-голямото измежду нарастването на средния осигурителен доход или средногодишната инфлация. Очаква се средната пенсия през юли да достигне 658 лева, а през октомври – 709 лева.

  На тристранния съвет ще бъдат обсъдени и предвидените от 1 юли мерки по антикризисния пакет, сред които въвеждане на намалена ставка на ДДС в размер на 9% за доставки на централно отопление и на природен газ, нулева ставка ДДС за доставки на хляб, увеличаване размера на данъчните облекчения за деца и др.