fbpx
19.1 C
София
12 август 2022 | петък | 02:30

Изследване показва, че 11% от момичетата и момчетата във възрастта 10-19 години са с психично разстройство

Според "УНИЦЕФ България" 1 от 5 смъртни случая сред младежите е причинен от самонараняване

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

На 10 октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве. По този повод “УНИЦЕФ България” започва национална кампания в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

Според организацията голям брой деца и младежи се борят с тревожност, депресия, тъга и други отрицателни емоции, а пандемията от COVID-19, социалната изолация и нарушения учебен процес са изострили кризата сред подрастващите. В същото време по темата рядко се говори открито, а младите хора изпитват неудобство или срам да потърсят помощ, когато се сблъскват с предизвикателства във връзка с психичното си здраве.

Целта на иницитивата им е да повиши информираността за важността на психичното здраве, да разчупи стигмата около тази тема в обществото и да предложи решение – създаване на онлайн платформа за самостоятелна грижа за психичното здраве, която включва стратегии за справяне и устойчивост.

„Когато психичното здраве на децата се пренебрегва, това става пречка за тях да учат, да работят, да изграждат пълноценни взаимоотношения и да допринасят за обществото. Трябва да нарушим мълчанието по тази тема, да проявяваме разбиране, да приемаме сериозно преживяванията на децата и младежите и да намалим стигмата около психичното здраве“, заяви Кристина де Бройн, представител на организацията в България.

Изследване на “УНИЦЕФ България” от 2020 г. показа, че в ситуацията на извънредно положение заради COVID-19 тийнейджърите в България изпитват много повече негативни емоции. Четири пъти повече е изживяваната самота, три пъти са нараснали гневът и раздразнението, двукратно се е увеличил страхът.

Снимка: “Уницеф България”

„Чувствам се загубен в своите мисли. Не съм продуктивен и съм много самотен“, сподели тийнейджър по време на проучването. Причината да не се търси професионална помощ, ако негативните емоционални преживявания са силни, най-често е  тревожност или срам (63%) или незнаниекъде да се потърси помощ (17%), сочат резултатите от допитване, проведено в U-Report Bulgaria през 2020 г. За да се справят, повечето млади хора опитват или да не обръщат внимание на преживяванията си (41%), или прибягват до негативни практики, които вредят на здравето им (33%).

1 от 5 смъртни случая сред тийнейджъри на възраст 15-19 години в ЕС е причинен от самонараняване, показват данни на Регионалния офис на “УНИЦЕФ” за Европа и Централна Азия. Самоубийството е втората най-честа причина за смърт сред подрастващите в тази възраст в Европа. В същото време 9 милиона подрастващи на възраст от 10 до 19 години в Европа живеят с психично разстройство според новия глобален доклад на организацията „Положението на децата по света 2021“.
Данните за България показват, че 11% от момичетата и момчетата във възрастта от 10 до 19 години са с диагностицирано психично разстройство. В световен мащаб само около 2% от бюджетите на правителствата за здравеопазване се харчат за психично здраве, а пропуснатите ползи за икономиката заради несправяне с психичните разстройства на младите хора в глобален план възлизат на 390 милиарда долара всяка година, изчислява Лондонското училище по икономика в доклада на “УНИЦЕФ”.

В рамките на кампанията “УНИЦЕФ България” набира средства за изграждането на онлайн платформа в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите. В нея ще бъде събрана информация от професионалисти за най-честите психични състояния – депресия, тревожност, самонараняване и суицидно поведение, хранителни разстройства, тормоз, стрес, както и начините за тяхното преодоляване. Тийнейджърите ще могат да открият и разкази на свои връстници, за да осъзнаят колко е важно да потърсят помощ и да се запознаят с различни позитивни стратегии за справяне чрез изкуство, спорт, музика, доброволчество. Място в платформата ще намерят и различни инструменти за самопомощ – съвети за управление и облекчаване на стреса, преодоляване на лошото настроение и тревожността, справяне със самотата, изграждане на здрави връзки, техники за дишане и релаксация. На платформата ще бъдат събрани и контакти на вече съществуващи услуги за подкрепа, към които подрастващите могат да се обърнат, ако не успяват да се справят сами.

Известните личности, които подкрепят кампанията, са националните посланици на добра воля на организацията: Елена Петрова и Владимир Ампов–Графа, както и Соня Йончева, Евелина Павлова, Мадлен Алгафари, Александра Алгафари, Андреа Банда Банда, Ивет Горанова, Ивет Лалова, Гери Турийска, Борис Бъндев и Христина и Ивайло от “Айде БГ”.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img