fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 12:13

Израел ще лови въглеродни емисии с балони във въздуха

Иновативно изобретение е на път да отвори нови възможности за борбата с климатичните промени

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Израелски стартъп се включва в борбата с глобалното затопляне, като работи върху технология, която ще може да улавя отделения в атмосферата въглероден диоксид със специални балони. Това ще се случва на голяма надморска височина, където температурите са по-ниски.

“Въглеродният диоксид замръзва при минус 80 градуса и единственото място, където можем да го открием с подобна температура е около 15 километра над главите ни”, споделя създателят на компанията Надаф Мансдорф пред Ройтерс.

Компанията разработва система от балони пълни с газ, под които е прикрепено устройство с формата на кутия. То ще има възможност да улавя карбона, когато балоните го издигнат на нужната височина. Засега технологията все още е в процес на проби, но плановете на стартъпа са амбициозни. До две години се очаква компанията да изгради по-големи балони, които ще позволят на иновацията да улавя по един тон въглеродни емисии на ден.

“Изключително лесно е да се улавя карбон, когато е почти замръзнал. Технологията ни е и доста бюджетна – едно устройство ще струва по-малко от 100 долара, което е значително по-евтино от сегашните наземни средства, които се използват за пречистване”, обяснява Мансдорф.

След като устройствата уловят карбона, те ще бъдат приземявани, а диоксидът ще бъде рециклиран.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img