fbpx
More

  Изпращаме Плана за възстановяване в Брюксел

  Той включва 59 инвестиционни проекта и 46 реформи

  Днес българското правителство изпраща Плана за възстановяване и устойчивост към европейските институции в Брюксел. Той беше одобрен от Министерския съвет.  

  Според разчетите страната ни ще получи близо 13 милиарда лева. Планът включва 59 инвестиционни проекта и 46 реформи.  

  Сред основните приоритети в него е енергетиката, където са предвидени 878 милиона лева за ВЕИ и фотоволтаични централи, 140 милиона за соларни инсталации, един милиард и 800 хиляди за енергийна ефективност на сградите. 

  Предвидена е и реформа за спасяване на заетите във въглищните централи чрез Държавно предприятие за конверсия. България ще предложи две дати за отказване от въглищната енергетика, което ще засегне централите в Маришкия басейн – 2038 и 2040 година. 

  Вчера стана ясно, че решението коя от двете години да защитава правителството пред Брюксел трябва да бъде взето от следващото редовно правителство. 

  България и Нидерландия все още не са внесли своя план, въпреки че първоначалните крайни срокове бяха за средата на тази година.   

  Заради забавянето все още не е ясно докрай дали ще можем още тази година да получим авансово плащане от ЕК в размер на между 11-13% от общия пакет.