4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:33:47
4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:33:47

Изпращаме Плана за възстановяване в Брюксел

Той включва 59 инвестиционни проекта и 46 реформи

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Днес българското правителство изпраща Плана за възстановяване и устойчивост към европейските институции в Брюксел. Той беше одобрен от Министерския съвет.  

Според разчетите страната ни ще получи близо 13 милиарда лева. Планът включва 59 инвестиционни проекта и 46 реформи.  

Сред основните приоритети в него е енергетиката, където са предвидени 878 милиона лева за ВЕИ и фотоволтаични централи, 140 милиона за соларни инсталации, един милиард и 800 хиляди за енергийна ефективност на сградите. 

Предвидена е и реформа за спасяване на заетите във въглищните централи чрез Държавно предприятие за конверсия. България ще предложи две дати за отказване от въглищната енергетика, което ще засегне централите в Маришкия басейн – 2038 и 2040 година. 

Вчера стана ясно, че решението коя от двете години да защитава правителството пред Брюксел трябва да бъде взето от следващото редовно правителство. 

България и Нидерландия все още не са внесли своя план, въпреки че първоначалните крайни срокове бяха за средата на тази година.   

Заради забавянето все още не е ясно докрай дали ще можем още тази година да получим авансово плащане от ЕК в размер на между 11-13% от общия пакет. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук