27.01.2023 | петък | 01:04

Измамници, представили се за служители на банка откраднали от берковчанка 30 000 лв

Публикувано:

Сподели поста:

Районна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И.Б. (на 52 години) и Х.К. (на 50 години) за извършена от тях измама чрез въвеждане в заблуждение с цел имотна облага.

На 06.08.2021 г. жителката на гр. Берковица А.Н. получила обаждане на мобилния си телефон от лице, представило се като служител на банка. Той заявил на жената за постъпили данни за злоупотреба с личните й данни и направени опити за нареждане на парични суми от банковата й сметка.

Мъжът я свързал със служител от отдел „Информационни технологии“ на банката, който на свой ред я убедил да изтегли мобилното приложение „Any Desk“, което тя направила. Освен това по негово искане тя му предоставила код за достъп до телефона си. Според въпросният компютърен специалист това било необходимо с цел сканиране за вируси и установяване на причината за преводните нареждания. Той й предложил съдействие, като за по-голяма убедителност на действията си изпратил на А.Н. скрийншот, показващ наличността по нейната сметка.

Междувременно жената направила проверка чрез мобилното приложение на обслужващата я банка и установила, че по сметката й има значително по-малка сума.

Незабавно тя посетила клон на банката в гр. Берковица, където информирала служителя й за случилото се. Било й потвърдено за пет нареждания от нейната сметка към фирма „Д.Т.“ ЕООД. Сумите били блокирани. Впоследствие по сметката й били възстановени 119 000 лева. Липсвали обаче останалите 30 000 лева по един от преводите.

В хода на разследването са били установени паричните трансакции от сметката на А.Н. към фирма „Д.Т.“ ЕООД, с управител обвиняемият И.Б. Събрани са доказателства, че той изтеглил в брой 10 000 лева и превел с платежно нареждане 19 700 лева по сметка на фирмата му в друга банка.

Привлечен и разпитан в качеството на обвиняем И.Б. не се признава за виновен, като заявява, че обвиняемият Х.К. го помолил по банковата сметка на фирмата му да бъде направен паричен превод на пари. При постъпването на сумата той трябвало само да я изтегли и да му я предаде.

При проведената очна ставка между И.Б. и Х.К. не са отстранени противоречията между двамата обвиняеми.

По делото са събрани доказателства, които по категоричен и безспорен начин установяват вината на извършителите на престъплението – банкови извлечения и справки, заверени копия на платежни нареждания, заключението по назначената и изготвена съдебно-икономическа експертиза, докладна записка с анализ на трафични данни, протоколи за разпит на свидетели.

Причинените на пострадалата щети в размер на 30 000 лева не са възстановени.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
-1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
-1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...