fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 00:44:45
сряда | 25.05.2022 | 00:44:45
18.2 C
София

Излагации и падение в опит на един министър да привлече вниманието към културата

Време е културата да стане приоритет на държавата

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

След чутовното падение на министъра на културата Атанас Атанасов, който благодари за пожеланията по повод рождения му ден във видео, заснето в кабинета му и публикувано в социалната мрежа, излагациите му продължават. Последва нов клип, в който Атанасов коментира, че присмехът, който си навлече от политици, творци и общество, били предизвикали интерес към културата и поради този факт щял да прави често такива видеа, в които да отчита свършеното.

Г-н Атанасов, интерес към културата не се предизвиква с излагации в мрежата, а с адекватна работа, прозрачно управление и даване на информация за случващото се в сектора, поне веднъж седмично. Отделът ви “Връзки с обществеността” също трябва да заработи и да не мотае със седмици и месеци отговори по запитвания от журналисти, организации и граждани. От личен опит – чакам от седмици отговор по тема, за която съм писал, звънях по телефона, но и до днес не съм получил необходимата ми информация. Така е, не е за похвала и отчитане на работата Ви, а е за нередност, която едва ли е единствената в повереното Ви министерство.  

Безспорен факт е, че откакто Атанас Атанасов е министър думата “култура” не присъства в обществено-политическия ред. Няколко пъти имах честта да бъда свидетел и на поведението му, което по мое скромно мнение, не е на необходимото ниво за заеманата длъжност. Начинът на говорене също не говори за професионализъм и не вдъхва респект, да не говорим за надежда, че някога културата ще бъде издигната на пиедестал.

За щастие обаче творците не спират да създават, а хората търсят спасение в нея и я подкрепят, препълвайки театралните салони, изпълвайки галериите, посещавайки концерти.

Та, да се върна към новото видео на министъра… В него Атанасов отчита свършеното за 100 дни – “100 млн. лв. повече в бюджета за култура, 44 млн. лв. за Национален филмов център и българското кино, 30 млн. лв. за Национален фонд “Култура”, 12 млн. лв. за българските музеи, въпреки лъжите на опозицията, нови конкурси за директори на културните институции и поставяне на ясни критерии за разходването на парите за култура”.

Говори само за пари, но не и за политики, а именно те водят до качествени промени. Не споменава и думичката “анализ” и ефектите, които се очакват от наливането на тези средства в системата. Най-вероятно те отново ще изтекат в определени джобове…

Очаквах, че като човек учил зад граница и живял в Холивуд, Берлин и Лондон, е разбрал, че никой няма нужда от празни приказки и единствено и само от наливането на пари, а от реални действия, политики, стратегии и визия за развитие.

Няма да крия, че и в годините назад темата култура беше неглижирана, недофинансирана и неоценена. Сега не смятам, че това ще се промени кой знае колко, но може би с изриването на всички от министерството – с нов министър, който познава проблемите и знае как да се решат,  с нов екип и директори на структурите, подчинени на ведомството, нещата може и да започнат да се случват.

Време е културата да стане приоритет на държавата и да ѝ бъде отредено мястото, което заслужава, а то е високо, много високо, защото народът казва така! 

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук