fbpx
More

  Изграждането на нов спортен комплекс в район „Люлин“ ще обсъди Столичният общински съвет утре

  Съоръженията ще могат да се ползват безплатно от гражданите в определени часове в рамките на 16 часа седмично, съгласно изискванията на конкурса

  Столичният общински съвет ще разгледа доклад от кмета на София Йорданка Фандъкова за одобряване на кандидат, който да изгради на територията на Столична община спортен комплекс, съобщават от пресцентъра на Столичния общински съвет.

  Това е първото предложение, което е направено според измененията в Наредбата за управление и разпореждане с общински спортни обекти от юли миналата година, с които се разшириха възможностите за публично-частно партньорство при изграждане на спортни обекти и съоръжения на територията на столицата. На практика се даде възможност да се учредява право на ползване и право на строеж безвъзмездно за срок до 30 години единствено в полза на спортен клуб, спортна федерация и обединен спортен клуб. 

  Инициатор на промените бе председателят на СОС Георги Георгиев, като по този начин терени, които са занемарени и неизползваеми ще се превърнат в облагородени и притегателни за софиянци и гостите на града места и ще дадат възможност за развитието на спорта в столицата. В момента текат процедури за още четири спортни обекта на територията на София.

  Предложението на Сдружение „Спортен клуб Витоша спорт 2015“, е да изгради спортен комплекс в район „Люлин“, като поеме разходите за експлоатация и поддръжка на обекта за период от 25 години, а след изтичането на този срок да бъде дарен на Столичната община. Спортните съоръжения ще могат да се ползват безплатно от гражданите в определени часове в рамките на 16 часа седмично, съгласно изискванията на конкурса.

  Проектът бе представен и одобрен от конкурсната комисия, в която участват общински съветници от различни политически групи в СОС, допълва БТА