fbpx
20.2 C
София
20 август 2022 | събота | 06:01

Изгонените руски дипломати и техните семейства напуснаха България

Отпътуването се забави повече от два часа

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Седемдесет служители в дипломатическите мисии на Русия у напуснаха България. С тях отпътуваха и семействата им, като така общо напусналите страната станаха около 200 души. 

Около 13 часа двa държавни руски самолета кацнаха на столичното летище. В същия час започна и извозването на руските граждани от посолството. Те дойдоха на столичното летище с автобус на четири групи. Други бяха докарани с микробуси и автомобили. 

Някои от руските граждани бяха с домашните си любимци. Едно от младите момичета носеше възглавницата си, друг мъж беше с тениска с лика на Владимир Путин.

Повечето отказаха да говорят с медиите. Единици отговориха, че са “благодарни на правителството на България”, че вече не работят в посолството в София.

Сред заминалите за Москва бе и пълномощният министър на Руската федерация у нас Филип Воскресенски. Пред медиите той заяви, че тръгва с благодарност към България и българите, които “ни подкрепиха за времето, в което са работили заедно. “Това са хората, с които общуваме дълги години”.

“Нито един от тези, които бяха експулсирани, не е работил срещу България, а за развиване на отношенията между двете държави. Тези действия по експулсиране са незаконни и без основание”, каза Воскресенски. Той посочи, че сред заминаващите са генералните консули в Русе и Варна, хора по поддръжката на посолството в София, предава БТА.

А въпросът дали мисията в столицата ни ще бъде закрита, ще реши президентът на Руската федерацията, посочи още Воскресенски.

Двата самолета с руски граждани са планирани с полети до московското летище Внуково. Отпътуването се забави повече от два часа.

През цялото време на летището имаше засилена полицейска охрана.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img