7.12.2022 | сряда | 15:41

Издадено е разрешение за ползване на газовата връзка с Гърция

Публикувано:

Сподели поста:

Министър Шишков благодари на ДНСК и на медиите, с чиято помощ интерконекторът Гърция – България влиза в експлоатация

Днес Дирекцията за национален строителен контрол издаде разрешение за ползване на Междусистемната газова връзка Гърция – България. Обектът ще бъде пуснат в експлоатация на 1 октомври.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков благодари на ръководството на ДНСК и всички нейни служители, както и на служителите на министерството, които направиха възможно въвеждането на интерконектора в експлоатация. Министърът благодари специално и на представителите на медиите за засиления интерес и проявената голяма съпричастност към довършването на строителните дейности на обекта.

От първия ден на мандата на служебното правителство започнахме разговори със строителя. Успяхме да компенсираме всички забавяния, да направим така, че обектът да бъде завършен. Помогнахме за съставяне на документацията. Към днешна дата имаме разрешение за ползване на междусистемната газова връзка Гърция – България. Показвам го тук, защото заслугата за получаването на този акт е на целия служебен кабинет.

Това каза на брифинг в Министерски съвет днес министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Министърът подчерта, че не са допуснати компромиси по отношение на документацията. Обектът е разделен на два етапа, така че на първия да има изпълнено съоръжение, което ще работи без никакви проблеми. То ще бъде пуснато в експлоатация на 1 октомври, без нарушения на нормите.

Министерският съвет реши с 406,37 млн. лв. от бюджета на МРРБ да се финансират 234 общински проекта, информира още министър Шишков. От тях 126,56 млн. лв. ще се вложат във ВиК обекти, 233,77 млн. лв. – в общински пътища, а 46 млн. лв. – в ремонта на улична мрежа. Той обясни, че съвместно с Националното сдружение на общините в Република България са определени ясни и прозрачни критерии за обектите. Според тях финансиране се предоставя за един обект на всяка община по неин избор, като обаче е изискано наличие на проектна документация и разрешение за строеж.

Единственото отклонение е за община Карлово, обърна внимание регионалният министър. За финансиране са предложени два обекта – общинска пътна мрежа и ВиК обектите под нея. Така общината ще бъде подпомогната в преодоляването на последствията от проливните валежи в началото на месец септември, които причиниха сериозни щети.

Важно е да подкрепяме общините в работата по инфраструктурните обекти, защото имат нужда от сериозно финансиране. Навсякъде има нужда от строителство, подчерта министър Шишков. Постигнахме справедлив начин на финансиране, подчерта той. И обясни, че МРРБ ще предостави на всяка община 50% от средствата за обектите. Местните администрации ще получат 25% от ресурса при подписване на споразуменията, а другите 25% – в края на годината.

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
8.8 ° C
11.1 °
7.8 °
75 %
1kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Българска кампания задава неудобни въпроси към FIFA за Световното в Катар

Фондация GLAS и креативна агенция proof. насочват вниманието към ЛГБТ+ хората и работата на мигрантите в Катар, като...

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

„Често чувате, че на вас, младите хора, разчитаме да градите бъдещето на България. Безспорно е така, но преди...

Иван Гешев: Разпоредих активизиране на работата по делата за разпространение на наркотици, за да защитим гражданите и нашите деца

Под надзора на прокуратурата се провежда Специализирана полицейска операция в цялата страна за противодействие на разпространението на наркотични...

Явор Божанков: Служебният министър на отбраната крие определени договори за това как са харчени парите на хората

Служебното правителство обезсмисля процедурата по парламентарен контрол „Провеждането на парламентарен контрол несъмнено е една от най-важните процедури. Както и...