fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 20:31:22
четвъртък | 26.05.2022 | 20:31:22
25.8 C
София

Избори три в едно в Сърбия

Според социолозите, води управляващата Сръбската  прогресивна партия на президента Александър Вучич

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Сърбия днес гласува на избори три в едно. 

Над 6,5 милиона сърби ще дадат вота си за парламент и президент. Провеждат се и частични местни избори, включително в столицата Белград.

В чужбина ще се гласува в 34 държави.

Косовските сърби ще могат да го направят в четири сръбски общини, след като Прищина забрани провеждането на изборите на своя територия. Това предизвика и протести с обвинения в ограничаване на гражданските  права.

Според социолозите, води управляващата Сръбската  прогресивна партия на президента Александър Вучич, след  нея е опозиционната коалиция „Обединена Сърбия“, социалистите са на трето място.

Изборният праг е три процента, като според анкетите той най-вероятно ще бъде преминат и от екологичната коалиция Морамо, консервативната коалиция НАДА и дясната партия Заветници. 

Фаворит за държавен глава според анкетите е сегашният президент Вучич, следван от кандидата на „Обединена Сърбия“ Здравко Понош, бивш началник на генералния щаб на сръбската армия. Очакванията са Вучич да спечели още на първия тур.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук