fbpx
16.2 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:45:31
неделя | 29.05.2022 | 02:45:31
16.2 C
София

Избират новия председател на НСИ с конкурс

В срок до 16 май кандидатите трябва да представят в деловодството на МС концепция за развитие на дейността на институцията

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Процедура за конкурс на кандидати за председател на Националния статистически институт е обявена със заповед на заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

В срок до 16 май кандидатите трябва да представят в деловодството на МС концепция за развитие на дейността на институцията и необходимите документи, удостоверяващи професионален опит.

За първи път в най-новата ни история се предвижда изслушване и конкурс за председател на НСИ. Избраният нов подход се практикува в някои страни членки на ЕС – Малта и Ирландия, оценява се високо от Евростат и е в съответствие със заявения от правителството ангажимент за публичност и прозрачност на назначенията. Целта е отварянето на вратите на институцията за ново поколение мениджъри професионалисти.

Определена  от вицепремиера по ефективно управление комисия, с участието на изявени специалисти в областта на статистиката и представители на институциите, ще приеме правилата за избор и ще изслуша кандидатите. До десет дни след изслушването комисията ще представи доклад за резултатите от конкурса.

Търсеният профил на кандидатите е български гражданин с минимална образователна степен магистър, с доказан опит в сферата на статистическата наука и практика и в управлението на големи екипи. Изисква се добро владеене на английски език, умения за обработка и анализ на информация, познания за дигитална комуникация и информационна сигурност.

Според Закона за статистиката НСИ осъществява независима статистическа дейност на държавата. Той е със статут на държавна агенция. Ръководи се от председател и трима заместник-председатели за срок от 7 години, но за не повече от два мандата. Те се назначават от министър-председателя.

Националният статистически институт осъществява независима статистическа дейност на държавата, представлява националната статистическа система в Европейската статистическа система и осигурява съответствие на методологията, съдържанието и обхвата на статистическите изследвания с изискванията на Евростат.

Мандатът на настоящето ръководство на НСИ изтече през миналата година.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук