fbpx
20.2 C
София
20 август 2022 | събота | 06:34

Иван Топчийски: Купуването на руски газ от “Булгаргаз” се е случило през търговци на синьо гориво на по-високи цени

Газът от Азербайджан не се плаща на договорена цена, потвърди той

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

През месец май и в следващите месеци след прекратяването на доставките от “Газпром” купуването на руски газ от “Булгаргаз”, се е случило през търговци на синьо гориво на по-високи цени. Това сподели председателят на Съвета на директорите на “Булгаргаз” Иван Топчийски.

Той подчерта, че е удачно да се използва правилната формулировка – търговци на газ, а не посредници. Търговците на газ са компании, които оперират на пазара, и това е тяхната дейност – да купуват газ, било от Русия, било втечнен газ и да го продават. “Булгаргаз” са заменили липсващите количества.

Председателят на Съвета на директорите на “Булгаргаз” сподели, че ситуацията е била такава – от днес за утре са се прекратили доставките и когато се заменят доставки цената е по-висока. Това е кризисна ситуация, с която е трябвало да се справим.

Топчийски се надява цената на газа за септември да бъде малко по-ниска, тъй като се забелязва успокоение през последната седмица.

Той каза, че за съжаление тенденцията няма да е в трайно намаление, тепърва ще има недостиг с идването на отоплителния сезон.

“Оттук насетне трудно би бил решен проблемът с газовите доставки. Единственото, което трябва да се прави, е да се управлява правилно и балансирано в следващите година-две, тъй като това са обстоятелства, които не зависят от България, процеси, които ще отнемат време”, Иван Топчийски.

Той потвърди, че за газа от Азербайджан не се плаща на договорена цена, тъй като не е финализиран интерконекторът с Гърция. Това ще стане след пускането на експлоатация на връзката през октомври. В момента част от количествата са на договорна цена, част са на близка до пазарната.

Според него важно е да се каже, че азерският газ, който плащаме не по договорна цена, е допълнителен.

За 7-те танкера с втечнен газ каза, че офертата е приета под условие и крайната дата за финализиране на договора е 19 август. Не смята, че цената на американските компании е изгодна – тя е близка до пазарни цени.

Той смята, че приоритет номер едно е наличието на газ, цената наистина е важна, но остава на второстепенен план

Той отрече “Булгаргаз” да е на загуба, а напротив – за последния отчетен период е на оперативна печалба от 6.5 милиона лева.

“Тези 500 милиона, които бяха визирани като загуби, няма такива суми. Факт е, че все още имаме проблем със събираемостта. Ликвидността на дружеството е под въпрос. Основният длъжник е “Топлофикация- София” и се опитваме да съберем по-голяма част от вземанията, за да имаме оборотни средства”, завърши Топчийски.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img