27.01.2023 | петък | 01:01

Иван Шишков: Започваме проверка на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“

Публикувано:

Сподели поста:

„Започваме проверка на изпълнението на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ в столицата. Освен документално, най-вероятно в тази проверка ще се наложи да вземем и проби, за да се уверим, че всичко ще е наред. София заслужава спокойствие на тема ремонти“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „Денят ON AIR“ на телевизия „България он ер“.


Министърът посочи, че ремонтът на центъра на София се извършва с европейски пари по Оперативна програма „Региони в растеж“, която се управлява от МРРБ. „Това, което установих е, че за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ не бяха поискани европейските пари. Това означава, че ремонтът е платен с наши пари от Столична община, а не с парите, които се полагат на София“, каза той. Арх. Шишков коментира, че не са били поискани и затова не е направена и самата проверка. „Защото, преди да се плати, се прави проверка“, уточни процедурата той. Според него столичният кмет Йорданка Фандъкова вече е поискала плащането и това е основание да започне проверка на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“.


Министърът припомни, че проверката на жълтите павета със столичния кмет в неделя е в резултат на изтичащия срок за ремонта им. Срокът за строителство е изтичал през март тази година и след среща в МРРБ той е удължен с 6 месеца. След тази среща кметът е трябвало да представи информация дали проблемът с пренареждането е в проекта за ремонт или в технологията. Такъв отговор не е получен до средата на декември. Също така и времето е било подходящо за пренареждане на паветата, но не било използвано за работа.


„Според мен, вероятно проблемът е и в проекта, и в технологията, но евентуално може да има проблем и със самото изпълнение“, отбеляза още министърът.


Днес министърът показа на специална пресконференция какви са изразходваните публични средства за незаконно строителство на държавни обекти. В отговор на въпрос на водещата по тази тема министърът уточни, че към момента около 360 млн. лв. са неразплатените средства към строителните фирми, които са част от незаконното строителство. Това са част от претенциите на строителните фирми за изпълнените текущи ремонти, които са се оказали основни в периода на възлагане от 2018 г. до началото на 2021 г. За да бъдат изплатени, трябва да се направи ревизия на строителството, а затова е необходим законов механизъм за нея. „Предложил съм изменение в Закона за устройство на територията (ЗУТ), и в него да бъде дадена възможност да бъдат обявени за търпими тези строежи“, посочи решението регионалният министър. Но не се ангажира да посочи конкретна сума за мащаба на незаконното строителство. „Това може да стане само, когато има законов механизъм да бъдат изследвани всички тези строежи, за които е трябвало да има разрешение за строеж, да има одобрени проекти, които държавата е възлагала и тези проекти е трябвало да имат своя последователност като процедури, съгласно ЗУТ“, обясни арх. Шишков. Това, за съжаление, за голяма част от обектите, не се е случило. За строителството, което не отговоря на нормата, със сигурност ще трябва да бъде потърсена много сериозна отговорност и на възложителя, и на строителя. Със сигурност ще бъде сигнализирана и прокуратурата, допълни той.


По отношение на строителството на сградата „Златен век“, друг емблематичен проблем на София от много години, министърът посочи, че разрешителното за строеж няколко пъти е презаверявано.

„Имаше опит на ДНСК преди година и половина да го спре, но съдът имаше странно решение да не го спре. А всъщност никога досега съдът не се е произнесъл дали разрешителното за строеж е в сила или не“, коментира регионалният министър. Сега той е сигнализирал Върховният административен съд и се очаква скоро да се състои делото по този казус.


По отношение на изграждането на магистралите, министър припомни, че няколко пъти е повдигал темата за изграждането им на концесия. „Досега имахме магистрална илюзия. Говорихме за магистрали, а магистрали няма. Затова предложих така да бъдат изградени и конкретни магистрали – например „Рила“, тунелът под „Петрохан“, посочи той. „Утре ще ходя на инспекция да видя строителството на пътя Ботевград – Мездра. Държавата дава едни пари, но трасето е със 70 км по-дълго. Ако се даде на концесионер и построи тунел под Петрохан, пътят ще се съкрати и хората ще бъдат доволни“, обясни арх. Шишков. Според него това би освободило държавен ресурс за социални дейности.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
-1 °
ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
-1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...