27.01.2023 | петък | 05:47

Иван Шишков: Разширяваме ГКПП „Лесово“ и обръщаме посоката на петролопровода „Александруполис – Бургас”

Публикувано:

Сподели поста:

Разговорите вече се водят и на ниво президенти, посочи регионалният министър

Граничният контролно-пропускателен пункт „Лесово“ ще бъде разширен, а скоростен път ще го свърже с магистрала „Марица“. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при гостуването си в „Тази сутрин“ по БТВ.

„Нашите ГКПП са изключително непроходими и имат проблем с пропускливостта. Президентът Румен Радев вече води разговори с президента на Турция Реджеп Ердоган да разширим ГКПП „Лесово“. По наше предложение освен разширението на „Лесово” ще направим и скоростен път, който да свърже пункта с магистрала „Марица”, съобщи министърът. Така заедно с ГКПП „Калотина“ ще има два големи пункта, които ще могат да поемат огромния трафик.

Така е и с магистралата „Русе – Маказа”, която е изключително важна, защото тя не е просто един аутобан, тя е геополитическа магистрала, обясни още регионалният министър. 

Арх. Шишков съобщи и нещо много важно – че в деня, в който е завършила работата по интекронектора с Гърция, са започнали разговорите на нашия президент Румен Радев с гръцкия  за петролопровода „Алуксандруполис – Бургас”. „Обръщаме движението и посоката на този петролопровод. Темата за него е изключително важна, защото след някоя и друга година нашият петрол от най-евтин в момента ще стане най-скъп. Разговорите в тази посока не само са започнали, но и вече се работи по конкретиката освен на експертно, и на политическо ниво“, съобщи още регионалният министър. 

Министърът коментира и темата защо имаме толкова малко магистрали и проблемите, свързани с плащанията и лошото качество на настилката. Според него най-големият проблем е, че заради малкото изградени магистрали, трафикът по тях е много голям. Той посочи, че в последните 10-12 години няма стратегия не само за развитието на пътните магистрали, но и за цялата инфраструктура в България. А това може да бъде направено не за един мандат – ето тук е разликата между политиците и експертите. 

Арх. Шишков посочи, че проблемът с АМ „Струма“ е заложен от времето на Борисов. Чак сега имаме крайна процедура, за да се финализира да се изследват мерките за опазване на природната среда, а след това да се изготви подробния устройствен план. Аз считам, че ще има разрешение за малък участък през април, май. Политиците говорят много за магистрали, а правят малко“, обобщи Шишков.

Той разясни, че по време на предишния редовен кабинет са  били платени 50% от дължимото на фирмите. В момента сме платили 100%, но за всички извършени текущи ремонти. За ремонтите обаче, които са извършени като основни, не можем да платим, защото те са се превърнали в незаконно строителство, макар и не по вина на строителните фирми“, коментира регионалният министър. Той отбеляза, че за решаване на този проблем в Народното събрание вече е внесен текст за промяна на Закона за устройство на територията, отнасящ се за извършеното незаконно строителство. Арх. Шишков разви и идеята си за даването на концесии на пътища – според него това ще намали корупцията и ще повиши качеството на поддръжката им.

Утре регионалният министър е поканил столичния кмет Йорданка Фандъкова да направят съвместна инспекция на ремонта на „жълтите павета” в София. По този повод той коментира в студото на бТВ, че проблемът с жълтите павета е много сериозен и се надява заедно със столичния кмет да инспектират ремонтините дейности и да се видят всички проблеми. Той припомни, че МРРБ е удължило срока за ремонта с 6 месеца, за да не се загубят европейските средства за построяването на обекта. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие“. Месец и половина след последната среща между министъра и кмета на София Йорданка Фандъкова в МРРБ не е получена информация къде е проблемът в проекта или в изпълнителите. 

Министърът коментира, че за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, който е част от проекта с ремонта на жълтите павета, МРРБ не е правило проверка за качеството на изпълнението. По предложение на министъра кметът на София е поискала МРРБ да плати европейските пари. Затова МРРБ започва проверка по изпълнението. В резултат от вчера на ул. „Граф Игнатиев“ са започнали сериозни ремонти дейности. Но той посочи, че притеснителното в случая  е друго – в последните 2-3 седмици София  беше празна и времето –  пролетно, а никой не направи нищо, за да отстрани проблемите, макар да е можело да се свърши доста работа. „Ние не искаме да наложим финансова корекция на проекта, защото така ще  накажем София, а не политика Фандъкова. Искам да помогнем, за да можем да отстраним всички дефекти и да завършим ремонтите. Нека да се направи така, както трябва да бъде направено и да си ги ползваме“, категоричен беше министър Шишков.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...