fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 01:28:04
събота | 28.05.2022 | 01:28:04
21.1 C
София

Иван Кръстев: Държавата планира над 1 млрд. лв. инвестиции в социални услуги

Зам.-министърът посочи, че още през 2022 г. МТСП планира инвестиции от над 750 млн. лв. за реформиране на услугите за възрастни хора

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

„В рамките на европейското финансиране държавата планира да инвестира над 1 млрд. лв. чрез Министерството на труда и социалната политика (МТСП) основно в услуги за ранно детско развитие и интегрирани социални и здравни услуги. Те са много важни за хората, които са извън трудоспособна възраст и живеят в по-малки и отдалечени места“.

Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев по време на откриването на Център за обществена подкрепа и Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в Мездра, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Двете социални услуги са създадени по проект на общината, финансиран с над 1,7 млн. лв. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Чрез тях ще се подкрепи процеса на деинституционализация на грижите за деца и ще се осигури възможност за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в общността.

Зам.-министърът посочи, че още през 2022 г. Министерството на труда и социалната политика планира инвестиции от над 750 млн. лв. за реформиране на услугите за възрастни хора.

„Надявам се, че община Мездра ще е от първите, която ще се включи в изграждането на нови центрове от семеен тип и ще планира инвестиции за ремонт и облагородяване на съществуващи институции“, посочи той.  

Иван Кръстев добави, че за последния програмен период на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (2014-2020) в Мездра са инвестирани около 3 150 000 лв. Над 80 жители на общината получават подкрепа по проекта за патронажна грижа, който осигурява 20 работни места.

„Мездра е социално отговорна община, която се грижи не само за своите граждани, но и за хора от други части на страната. Тепърва партньорството ни ще се развива за осигуряване на повече грижа, както за децата, така и за пълнолетните хора с увреждания и за всички, които имат нужда от подкрепа“, каза заместник-министър Кръстев.

Основната дейност на Центъра за обществена подкрепа за деца и семейства в Мездра е насочена към предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в специализирани институции, както и превенция на насилието и отпадането от училище. В него работят 20 служители, сред които социални работници, психолози, педагози, арт терапевт, логопед, социален сътрудник, медицинска сестра и др.

Предвидени са 4 места за спешен прием на деца и родители в случай на кризисна ситуация. Дневният център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства е с капацитет 30 места. Новата социална услуга предоставя целодневна и почасова грижа за деца с увреждания до 18 г. Центърът разполага с 12 служители. Услугите, които предлагат са рехабилитация и физиотерапия, психотерапия, логопедични занимания, арт и сензорна терапия.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук