fbpx
More

  Иван Костов: Нито едно правителство не се справи с пандемията

  "Опашките пред ваксинационните пунктове са израз на принудата", смята бившият премиер

  “Нито правителството на Борисов, нито правителствата на Радев, се справят с епидемията. България се намира във фаза на силно ускорено разпространение на болестта, която ни е нанесла най-тежки демографски поражения и заплашва да направи неспособна болничната система да приеме бъдещи клинични случаи. Обстановката е мрачна и тревожна”, това заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов.

  Той цитира сп. “Економист”, което е класирало България на първо място в света по поражение върху населението от извънредна или свръхсмъртност.

  Според него искането на оставката на здравния министър е следствие от зловреден популистки синдром на БСП.

  “Партиите са обхванати от паника и отказват да приемат, че алтернатива за ограничаване на щетите от епидемията сега е пълно затваряне и драстични ограничения” допълни той.

  Костов посочи още, че опашките пред ваксинационните пунктове през последните дни са израз на “принудата, която изискването за сертификат оказва върху поведението на обществото”.

  “Липсата на доверие във властите, на което се дължи отказването от ваксиниране, от спазване на мерките, е следствие на принудата. Виждам идеологическа причина в забавянето на тази принуда – лявата социалнолиберална политика на предишното редовно и на сегашното служебно правителство не приема да бъдат ограничени личните права и свободи, въпреки че това става с цената на загуба на толкова човешки животи. От тази политика произтича побългаряването на цифровия европейски сертификат”, смята той.

  Иван Костов призова хората да се отрезвят и да осъзнаят, че това, което в противен случай очаква България, е още повече болни и смърт.

  “Първото, което трябва да се направи по време на усилие за овладяване на криза, е да се изяснят параметрите на кризата и да има ясна представа каква е силата на тази епидемия. Някой трябва да помогне и на щаба, и на министъра, и на неговите съветници”, добави бившият министър-председател.