„Ако се съберат ГЕРБ, ИТН, ДПС и “Възраждане“ това ще е коалиция, която поставя под въпрос изобщо актуализацията на бюджета, парите за пенсионери, парите за младите семейства, бъдещето на държавата. Най-интересното беше, че “Възраждане” гласуваха против увеличението за пенсиите. Те обричат на глад нашите родители, баби и дядовци“.

Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов в ефира на bTV.

„Надяваме се подкрепата да дойде от народните представители на ИТН. Те все още са част от кабинета. Искрено се надявам здравият разум да надделее. Призовавам всички, включително и ръководителите на ИТН, да гласуват със съвест,“ каза Иванов.

Той допълни, че за него е непонятна тази новосформирана коалиция, която се е появила в Народното събрание от партии, които по принцип са неправилно разположени с една единствена цел една от тях да запази старите си механизми за влияние.

 „Народният представител представлява българския народ, той трябва да влезе в тази роля, защото гражданите очевидно не желаят това събиране, което е с неясна цел. Премиерът  и вицепремиерът Нинова няколко пъти заявиха, че това е коалиция на мафията“, допълни още агроминистърът.

На въпроса за изявлението на президента Румен Радев министър Иванов заяви, че е силно изненадан от думите му.

„За мен е наистина изненадващо и доста неприемливо, тъй като заставайки срещу правителството той застава и срещу БСП. Това означава че в партията ще възникне сериозна дискусия по тази тема и какви ще бъдат взаимоотношенията ни оттук нататък“, допълни аграрният министър.

Относно френското предложение министър Иванов заяви, че всеки, който в момента използва темата Македония спекулира.

„Ние сме заявили точно и ясно, че тази тема за БСП е затворена страница“, уточни агроминистърът.

По повод изкупуването на зърно министърът на земеделието заяви, че в момента е отпаднала необходимостта от такъв резерв, тъй като ни очаква много добра реколта тази година.

„Аз лично се убедих в Добрич когато присъствах на откриване на жътвата“, допълни министър Иванов. Той подчерта, че не очакваме да има риск от недостиг на зърно. „Предприели сме всички необходими действия в тази посока. Осигурили сме средства за земеделците, разбира се, това е свързано неотлъчно с приемане на актуализация на бюджета. Защото в противен случай последствията ще бъдат много тежки“, категоричен бе аграрният министър.

Той обясни че отпуснатите средства за изкупуване на зърно са в БНБ и предстои решение на Министерски съвет как да бъдат оползотворени. В заключение бе коментирана темата ГКПП Капитан Андреево, където министърът на земеделието д-р Иван Иванов заяви, че е дал пълната свобода на проф. Даскалов и на заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

 „Отварям скоба, че са от представители от ПП, което е един сериозен знак за доверие между двата коалиционни партньори. Ние сме единственото министерство, което се управлява съвместно БСП и ПП“, заключи министър Иванов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here