fbpx
More

  Иван Иванов: В най-кратък срок пострадалите от градушка земеделци ще бъдат обезщетени

  Държавен фонд „Земеделие“ разполага тази година с 5 млн. лв. за обезщетения

  В най-кратък срок пострадалите от градушка земеделски стопани ще бъдат обезщетени. Това каза пред медиите след заседанието на Министерския съвет министърът на земеделието д-р Иван Иванов във връзка с падналата вчера градушка в Садово.

  Министърът увери, че Държавен фонд „Земеделие“ разполага тази година с 5 млн. лв., с които да обезщетява за пропаднала продукция по линията за държавна помощ за подкрепа за пострадали от неблагоприятни климатични явления.

  „Когато има доказано 100% увреждане на продукцията, обезщетението покрива до 80% от разходите по методика, която работи от години“, каза Иванов, цитиран  от БНТ.

  Днес експерти от Министерството на земеделието се срещнаха със земеделци от Садово, за да разяснят на място действията, които трябва да предприемат стопаните, за да получат обезщетения за падналата градушка.

  „Министерството на земеделието предприема бързи действия в помощ на стопаните, чиито площи пострадаха от градушка. Започва описването на щетите върху реколтата на база подадените заявления от земеделските производители“, посочи Николай Маринов, директор на дирекция “Земеделие и регионална политика” в Министерството на земеделието.

  Производителите поставиха множество въпроси на срещата, включително кога ще започне огледът на пострадалите площи и какво ще бъде подпомагането на декар и култура.