fbpx
More

  Иван Иванов: Трудно може да бъде прогнозирана изкупната цена на пшеницата през тази година

  Министърът на земеделието уточни, че се очаква една много добра година по отношение на реколтата, но ситуацията в световен мащаб е много динамична

  “Трудно може да бъде прогнозирана изкупната цена на пшеницата през тази година”. Това заяви по време на откриването на четиринадесетото специализираното изложение за земеделие “БАТА АГРО 2022” министърът на земеделието д-р Иван Иванов. Той уточни, че се очаква една много добра година по отношение на реколтата, но ситуацията в световен мащаб е много динамична.

  “Индия, която е много голям производител на пшеница в света, забрани износа. Затова е важно Варна да се превърне в разпределителен хъб за украинското зърно, тъй като това ще облекчи ситуацията не само в България, но и в цяла Европа. В складовете у нас има налично количества пшеница, но въпросът е какво качество е останала пшеницата, дали хлебна или фуражна”, каза още д-р Иванов.

  От думите на министъра стана ясно, че се работи върху разработване на мерки в подкрепа на земеделските производители заради високите цени на енергоресурси, торове и фуражи. 

  “До края на месеца очакваме Европейската комисия да се произнесе по искането на България до 5 на сто от Програмата за развитие на селските райони да бъдат дадени като директно подпомагане на земеделските производители”, каза още Иванов.

  Министърът обясни, че мярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. е това, от което се нуждае земеделският стопанин, желаещ да модернизира производството си. По думите му финансовата помощ от минимум 50% от размера на разходите, за които се кандидатства, е мотивът, който прави мярката толкова привлекателна за иначе така необходимите инвестиции, в това число земеделска техника, допълва БТА.