fbpx
More

  Иван Иванов: Ще обезщетим земеделците, пострадали от градушката със средства от държавата и ЕС

  Министърът припомни, че при доказано 100% увреждане на продукцията, обезщетението покрива до 80% от разходите по методика, която работи от години

  Ще обезщетим земеделците, пострадали от градушката, с всички инструменти, които държавата и ЕС ни дават, заяви министърът на земеделието Иван Иванов за бТВ, цитиран от Министерството на земеделието.

  Тази година в държавния бюджет са предвидени 5 млн. лв. за обезщетения на земеделски стопани в резултат на неблагоприятни климатични условия,  посочи Иванов. Той добави, че какви средства ще получат, зависи от това какви площи ще бъдат заявени.

  По думите му, предстои в понеделник експерти да отидат на място в Садово, за да обяснят на стопаните възможностите за подпомагане. Аграрният министър посочи, че по време на силната буря в района на 31 май е имало забрана за изстрелване на противоградни ракети в продължение на 15 минути, заради прелитане на пътнически самолет. Иван Иванов допълни, че в този период е паднала градушка, която е унищожила реколтата на стопаните, и подчерта, че държавата стои зад земеделците и че те нямат основания за притеснения, че няма да бъдат обезщетени.

  „Страната се защитава по два способа. Ракети се използват постоянно. От бюджета тази година са осигурени 13,5 млн. лв., които покриват нуждите и нямаме дефицити“, информира министърът. Той увери земеделските стопани, че в голяма част от страната градоносните облаци се обработват и могат да са спокойни. Министърът каза, че на 13 юни ще се проведе среща между всички отговорни институции за изчистване на определени неясноти по отношение на работата на Центъра за координиране на използването на въздушното пространство и налагането на забрани за изстрелването на ракети, и за да се осъвремени начинът, по който се взаимодейства.

  Министърът припомни, че при доказано 100 процента увреждане на продукцията, обезщетението покрива до 80 процента от разходите по методика, която работи от години. „Държавата поощрява и застраховането, като поема 65 процента от стойността на застраховките“, каза Иван Иванов и коментира, че не може да се обясни защо няма интерес.

  Относно проверките на работата на Българската агенция за безопасност на храните и проверките на ГКПП „Капитан Андреево“ земеделският министър обясни, че водещ по случая е неговият заместник – Иван Христанов, който е представител на „Продължаване Промяната”, и че агенцията трябва да бъде изведена от структурата на министерството. По думите му, с Христанов имат взаимно доверие и той има пълната подкрепа в министерството, допълва БТА.