27.01.2023 | петък | 06:01

Иван Иванов: Служебният кабинет отказва да предприеме реформи в МВР

Публикувано:

Сподели поста:

„Поставяме под сериозен въпрос това как се управлява Министерство на вътрешните работи. Ние заявихме, че това е личен акт, който министърът може да поеме – подаването на оставка. Това означава, че поема отговорност. Но нещата продължиха постарому и стигнахме до още по-фрапиращ случай. А именно – след смъртта на полицаи, да станем и свидетели как служител на МВР превозва мигранти.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Иван Иванов в ефира на БНТ.

По думите му е важно на първо място да се чуе гласът на тези, които работят в системата на вътрешните работи и се борят с престъпността. „В резултат на 12-годишното управление на ГЕРБ – Министерство на вътрешните работи се превърна в една обърната пирамида. Тоест тези, които не изпълняват пряко ангажиментите по охраняване на границата – те са в повече от онези, които поемат натоварването, а и заплащането не е на необходимото ниво. Трябва да се проведе една дълбока реформа и да има един функционален анализ, който да покаже как трябва да се случват нещата. Броят на онези, които извършват патрулно-постовата дейност, е малък и трябва да се увеличи“, каза още той.

„Апелирах към вътрешния министър, тъй като на парламента очевидно не му е в дневния ред да се занимава с тези работи. Той пое такъв ангажимент – но вече 5 месеца управлява служебният кабинет и виждаме, че положението се влошава. Самите полицаи твърдят, че юридическата им подготовка не е на необходимото ниво, на друго място е материално-техническата база, която е една от най-остарелите в ЕС. Над МВР все още тегне сянката на едно дългогодишно политическо инженерство и в момента те се намират в несигурност. Нямаме редовен кабинет, а служебният не иска да поеме конкретни ангажименти за реформи“, категоричен е социалистът за състоянието на вътрешното ни министерство.

Иванов обясни, че народните представители от левицата са внесли няколко важни законопроекта. „На първо място е борбата с каналджийството – драстично увеличаване на наказанията, конфискуване на имуществото, изключително високи глоби и гарантиране на ефективни присъди. Това, което направихме, послужи за пример на другите, защото в същия дух са внесени още няколко подобни законопроекта. Ако има волята и достатъчно желание, тези промени могат да се случат още следващата седмица“, коментира депутатът от левицата.

„Моят призив към политическите партии е да се заемат с дневния ред на обществото и да започнат да се разглеждат промените в НК, които предлагаме“, каза в заключение Иван Иванов.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...