fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 19:40:59
четвъртък | 26.05.2022 | 19:40:59
26.8 C
София

Иван Иванов: Не се очаква драстично повишение на цените на зърното

Започва изкупуването на зърно през стоковата борса, съобщи министърът на земеделието

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

„Към днешна дата се очаква да имаме добра реколта както от есенните, така и от пролетните култури. Данните за развитието на пшеница, рапица и други култури са добри, като земеделските производители се грижат за своята бъдеща продукция и не се очаква драстично повишение на цените“. Това заяви пред Nova News министърът на земеделието д-р Иван Иванов.

За плановете за допълване на резерва от зърно министър Иванов заяви, че Министерството на земеделието е направило необходимата организация и е създадена работна група с участието на Държавния резерв, ДАНС и НАП.

„По сметката на Министерството на земеделието от Министерството на финасите постъпиха 1,1 млрд. лв. и реалното изкупуване на зърно започва“, съобщи Иванов.

Той припомни, че е планирано изкупуването на 750 хил. тона хлебна пшеница и 325 хил. тона маслодаен слънчоглед през стоковата борса, като ще се водят преговори с борсата за намаляване на комисионата, за да не се утежнява държавният бюджет. Изкупуването на зърно ще бъде на пазарен принцип на базата на Закона за обществените поръчки.

„Не задължаваме зърнопроизводителите и търговците на зърно да продават. Тук е мястото да отправя апел към тях да бъдат национално отговорни, от техните действия зависи продоволствената сигурност на страната“, призова представителите на сектора министърът на земеделието.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук