fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 17:49:15
четвъртък | 26.05.2022 | 17:49:15
26.8 C
София

Иван Иванов: До юни ще бъдат изхарчени близо 200 млн. лв. за земеделие

Той обясни, че за пресичането на схеми като т. нар. "виртуални" животни ще бъдат проверявани отделни земеделски стопани

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Тази година имаме безпрецедентно подпомагане на земеделския сектор със средства от страна на държавата.  Това заяви пред БНТ министърът на земеделието Иван Иванов.

Той посочи, че в последните дни са предприети изключително много действия в посока подпомагане на стопаните както с национално, така и с европейско финансиране.  “Общият бюджет, който тази година ще се изхарчи за земеделие до първото полугодие, наближава 200 млн. лв.”, обяви земеделският министър. 

Със средствата, които предстои да бъдат одобрени от Министерски съвет и Държавен фонд “Земеделие”( ДФЗ), тази година земеделските стопани ще бъдат подпомогнати със 482 млн. лв.  държавни помощи.

Министър Иванов съобщи още, че се очаква утре следобед на заседанието на Управителния съвет на ДФЗ да бъде взето  решение да започне прием за изплащането на тези 142,5 млн. лв. Ковид помощи за животновъди и растениевъди. 

По повод посещението си в Германия и Люксембург през миналата седмица министърът заяви, че се търси допълнително подпомагане за сектора с до 5% от общия бюджет на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), като отделно Европейската комисия отпусна кризисен бюджет за европейските земеделци от 500 млн. евро, от които България ще използва 10 млн. евро с възможност чрез държавния бюджет тази сума да се увеличи до 200 процента.

Министърът на земеделието каза още, че днес ще има срещи с животновъди и растениевъди и възможностите за подпомагане ще бъдат представени в най-малките детайли. 

Министър Иванов отхвърли критиките за липса на помощ от страна на държавата. “Политизацията на процес като поддържането на българското земеделие не е в полза на никого. Тези политически атаки, които са свързани с бившите управляващи, едва ли биха могли да разклатят министерството”, коментира Иванов. В същото време тази година са подадени заявления за подпомагане на по-голям брой едри преживни животни и по-голям брой земеделски производители спрямо миналата година, което показва, че интересът към сектора се е увеличил. 

Министър Иванов заяви още, че основен приоритет е заделените средства за земеделие да достигат до реално работещите в сектора. Той обясни, че за пресичането на схеми като т. нар. виртуални животни ще бъдат проверявани отделни земеделски стопани, за да бъде защитен интересът както на данъкоплатците, така и на потребителите. По думите му се полагат всички усилия за изсветляване на сектора. 

“В най-кратки срокове ще представим и Закон за браншовите организации в земеделския сектор. Надявам се в рамките на месец да бъде пуснат за обществено обсъждане”, посочи той. 

Очаква се приемането на Стратегическия план през септември вече да е факт, съобщи още министър Иванов, цитиран от БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук