fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 18:23

Иван Иванов: “Булгаргаз” е натрупал 500 милиона загуби, защото ни препродава руски газ от посредници

Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на екипа на управляващите

Това заяви в “Денят започва” по БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов. “Заявих пред депутатите, че мога да се върна само при едно категорично условие – ако има решение на Народното събрание.”, категоричен бе той. Енергетиката както у нас, така и в ЕС изпитва изключителни трудности и доминиращият факт е руската агресия в Украйна.

От думите на председателя на КЕВР стана ясно, че регулаторът вероятно ще утвърди предложената от “Булгаргаз” цена на газа за август.

Иванов съобщи, че “Булгаргаз” са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо, като това може да се докаже с документи. По думите му и това е обяснението как за 3-4 месеца дружеството е натрупало 500 млн. лв. загуба. “Отговор на този въпрос не се дава нито от “Булгаргаз”, нито от енергийния министър или правителството. Вместо още след 31 март да се организира да закупи капацитет, да излезе на борсата, – има издаден от КЕВР лиценз за търговия природен газ – вместо да закупи количества, “Булгаргаз” не предприе нищо и се наложи чрез други търговци да препродават на Булгаргаз, което силно повиши цената у нас.” Засега цената на топлинната енергия, определена на 1 юли остава непроменена, но ако има драматична промяна в цената на компонентите и на природния газ, е възможно да се стигне до актуализиране на 1 януари догодина. “Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ. “Топлофикация София” употребява почти 30% – почти 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната.

По думите му е трябвало още от 31 март, след издаването на указа на Владимир Путин за плащанията в рубли, “Булгаргаз” и правителството да започнат разговори за подписване на дългосрочен договор за доставки на природен газ. Подчерта, че възможно най-скоро трябва да се пусне в експлоатация интерконекторът Комотини – Стара Загора.

Другото важно за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 – тъй като участваме в него с 20%.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img