fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 04:26:40
четвъртък | 26.05.2022 | 04:26:40
16.7 C
София

Иван Хиновски: Спирането на газа от Русия е наказателна акция

Ние трябва да очакваме по-скъп газ при този нов сценарий, каза енергийният експерт

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

„За всички беше изненадващо, надявахме се на разум от руска страна, очаквахме натиск върху цената, за мен това е наказателна акция, защото България, освен Полша, е наказана по този начин. Като българин за мен това е обидно.“ Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в “Денят започва” по БНТ.

По думите му две от ключовите мерки са – да бъде подготвена свързаността с Турция, както и с Гърция. Според Хиновски може да се приложи анекс към договора за доставка на природен газ от Русия, без да е необходимо цялостно подновяване на договора с “Газпром”.

“Тогава нямаше да има този стрес. Сега ние ще внасяме LNG, той по принцип заедно с всички разходи по транспорта е между 20-30% по-скъп от тръбния газ. Ние трябва да очакваме по-скъп газ при този нов сценарий”, каза още Хиновски.

Според Хиновски основният стрес ще го изживеят гражданите, болниците и социалните домове, а за топлофикациите стресът няма да е голям, тъй като е приключил отоплителния сезон. Акцентира, че не е разумно ние да спираме транзита на газ за Сърбия и Унгария.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук