26.01.2023 | четвъртък | 23:47

Иван Гешев в Анкара

Публикувано:

Сподели поста:

Главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе днес, 11.01.2022 г., срещи с Мехмет Акарджа, председател на Върховния съд на Република Турция, и с турския главен прокурор Бекир Шахин.

В хода на разговора между Иван Гешев и Мехмет Акарджа, проведен в сградата на Върховния съд в Анкара, двамата затвърдиха общия ангажимент на двете държави за гарантиране справедливостта и защитата на правата, както на своите граждани, така и за защитата на границите на евроатлантическата зона.

„Всеки проблем може да бъде решен и всяка цел постигната, стига да има диалог и споделени ценности“, заяви председателят на Върховния съд Мехмет Акарджа.

В рамките на срещата бе изразена общата позиция, че стратегическото партньорство между съдебните власти на двете съседни държави трябва да бъде продължено и надграждано. 

Българският главен прокурор приветства кандидатите за съдии и прокурори, преминаващи в момента обучение в сградата на Върховния съд. Иван Гешев поздрави бъдещите магистрати като подчерта важността на избраната от тях професия.

Главните прокурори на България и Турция Иван Гешев и Бекир Шахин подчертаха в рамките на двустранната си среща необходимостта от задълбочаване на партньорството за противодействие на нелегалната миграция и тероризма. Двамата акцентираха върху засилване на действията по пресичане на каналите за трафик на мигранти и наказателното преследване на организаторите на този вид престъпна дейност. Обсъдени бяха и други актуални въпроси от наказателноправен характер, както и начините за оптимизиране на съвместната работа между институциите. „Сътрудничеството между българската и турската прокуратури е постигнало добри резултати в отстояване на върховенството на правото“, отбеляза пред турския си колега Иван Гешев. 

Пред председателя на турския Върховен съд и турския главен прокурор, българският главен прокурор Иван Гешев подчерта постигнатите резултати по линия противодействието на тероризма, трансграничната престъпност и пресичането на каналите за нелегална миграция. 

В разговорите участва и Цветомир Йосифов, началник отдел “Международен” във Върховна касационна прокуратура.

В рамките на визитата в Република Турция главният прокурор Иван Гешев ще проведе срещи и с министъра на правосъдието Бекир Боздаг и министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...