27.01.2023 | петък | 07:19

Иван Гешев: Разследва се уникален случай не само за България, но и в световен мащаб

Публикувано:

Сподели поста:

Уникален случай не само за България, но и в световен мащаб – така главният прокурор Иван Гешев определи започналото разследване срещу организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз, което се води под надзора на Софийската градска прокуратура, от екип на Националната следствена служба и служители на ДАНС.  

„Благодаря на колегите, които работиха в продължение на месеци.  Благодаря и на колегите в МВР, които оказаха сериозна помощ при извършване на действията по разследването. Това е пример за добро институционално сътрудничество и за добро сътрудничество с нашите европейски и евроатлантически партньори“, заяви Иван Гешев.

В брифинга във връзка с разследването участваха още заместник-главният прокурор по разследването и директор на НСлС Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, завеждащият отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС Светослав Василев, представители на отдел „Финансова сигурност“ в ДАНС, както и от Британската агенция за борба с престъпността. 

Борислав Сарафов съобщи, че в хода на разследването с разрешение на съда са претърсени 15 обекти, офиси и жилища, иззети са огромен брой магнитни носители на информация, компютри, пари, криптоактиви. Разпитани са над 20 свидетели, включително и анонимни такива. „Някои от тях изразиха опасения за своята сигурност и ще бъдат включени в Програмата за защита на свидетели“, заяви Сарафов. 

По образуваното досъдебно производство към наказателна отговорност са привлечени 4 лица. Повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Швейцарската конфедерация и Каймановите острови са участвали, а един от тях е и ръководил, организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да върши съгласувано в страната и чужбина престъпления. На всички обвиняеми е наложена и забрана за напускане на страната.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че на двама от участниците в организираната престъпна група са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер от по 1 млн. лева.  „Това разследване се оценява като второ по мащаб след разследването за фалита на КТБ“, каза Сийка Милева. 

В отговор на журналистически въпрос по повод публикации, обвързващи политически лица с членове на организираната престъпна група, говорителят на главния прокурор отбеляза, че прокуратурата има готовност да повдигне обвинения срещу всеки, независимо дали става въпрос за министър, депутат или магистрат, ако са събрани достатъчно доказателства в хода на разследването. Милева коментира, че по делото са налични свидетелски показания за проведена в кабинета на министъра на финансите среща с представители на разследваната компания и дружество за банкови трансакции, на която е била обсъждана възможността за въвеждане на разплащания с криптовалути у нас.

Светослав Василев, завеждащ отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС, предостави информация за дейността на разследваното дружество. Той разясни, че са засечени преводи от криптоборса, на която са наложени санкции от САЩ.  Установени са и нарушения на санкции на ООН. Регистрирани са и опити за манипулиране на пазари на различни криптовалути.

„Общата стойност на извършените трансакции е над 94 млрд. долара. Открити са трансакции към лице, уличено в терористична дейност“, добави Светослав Василев.

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов посочи, че в днешния глобален свят финансовата стабилност е от ключово значение за нормалното функциониране на икономиката и благосъстоянието на гражданите. „Разследването е безпрецедентно“, подчерта Сарафов.

„Надявам се България да е в световните новини, с това, с което може да се гордеем – нашите успехи в IT сектора, младите хора, които са изключителни специалисти в тази област, а да не сме в световните новини със случаи, които дават негативен облик на страната“, заяви още главният прокурор Иван Гешев. 

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...