fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 12:44

Иван Гешев разкритикува Наказателният кодекс в България

Десетки дела биват прекратени по давност, заяви Гешев

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Наказателният кодекс е остарял, негодно оръжие за борба с престъпността и е от времето на Тодор Живков, заяви главният прокурор Иван Гешев преди изслушването му пред Комисията по конституционни и правни въпроси.

По думите му последствието от закриването на спецправосъдието е, че почти всеки ден има катастрофи и чувствително повече водачи, управляващи под въздействието на наркотици. “МВР намали темпа си на работа. За миналата година имаме 30 – 40% спад на уведомяването на спецпрокуратурата – това значи, че не са разкрити огромен брой престъпления. Десетки дела биват прекратени по давност”, подчерта Гешев.

“Притеснени сме от завръщането на всякакви видове престъпност, които смятахме за забравени, в частност наркоразпространението”, сподели още главният прокурор.

Гешев припомни, че още преди две години прокуратурата е представила експертни предложения, които предвиждат да се отнема МПС на водач, употребил наркотични вещества или голямо количество алкохол. “От 30 случая годишно досъдебните производства са нараснали до над 3000”, разкри Гешев.

Той добави, че българските граждани често питат защо катастрофи с жертви, причинени от пияни или дрогирани водачи, не се разглеждат като тежки умишлени престъпления.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img