27.01.2023 | петък | 06:35

Иван Гешев: Прокуратурата ще направи всичко възможно да защити хората от административния произвол

Публикувано:

Сподели поста:

Главният прокурор на Република България Иван Гешев се срещна днес, 16.01.2023 г., с жители на с. Пролеша.  На събитието присъства и заместник главният прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева.

Срещата се проведе след подаден сигнал от жителите на селото във връзка с наложените им глоби за неплащане на винетни такси. В сигнала си те посочват, че въпреки решението на Министерски съвет от 28.02.2020 г., че „живущите в с. Пролеша не следва да заплащат винетни такси при пътуване до гр. София по републиканските, обходните и околовръстни пътища, попадащи в границите на населените места“, камери на агенция „Пътна инфраструктура“ са заснемали автомобилите им и са им налагани глоби в продължение на повече от две години, без засегнатите да бъдат уведомени.

Във връзка със сигнала на жителите на с. Пролеша във Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувана преписка. 

Пред жителите на селото заместник главният прокурор Десислава Пиронева обяви, че ВАП е сезирала Министерски съвет (MС) и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) във връзка с казуса. Министерският съвет е ангажиран от ВАП в две направления, първо – с оглед твърдението в сигнала, че в Решение № 127/28.02.2020 г. на  Министерския съвет, касаещо такси за ползване на пътна инфраструктура, е допусната очевидна фактическа грешка, вследствие на която жителите на село Пролеша се налага да заплащат винетна такса за пътуването си до гр. София, а така също и твърдения за непълнота на същия акт, се сезира МС за преценка съобразно компетентността му.

На второ място и изхождайки от твърденията на гражданите, че размерът на компесанторната такса, определена с Постановление на Министерския съвет № 370/20.12.2019 г., е неправилно определен, тъй като има несъответствие между най-ниската и най-високата компенсаторна такса, са изискани всички материали във връзка с този акт на МС, за да се прецени дали и от какъв порок страда.

ДНСК е сезирана да извърши проверка на използваната от агенция „Пътна инфраструктура“ стационарна камера за контрол в този пътен участък, за която в сигнала се твърди, че е незаконосъобразно изградена. В случай че бъдат установени незаконосъобразни актове, ВАП ще предприеме действия за протестиране от компетентна прокуратура пред съответния съд. 

Пред жителите на с. Пролеша главният прокурор Иван Гешев бе категоричен, че „прокуратурата ще направи всичко възможно в рамките на своите законови правомощия да защити хората от административния произвол в случай, че такъв бъде установен“. 

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...