fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 00:31:09
събота | 28.05.2022 | 00:31:09
21.1 C
София

Иван Гешев: Прокуратурата има готовност за помощ в международни разследвания за военни престъпления в Украйна

"В постоянен диалог сме с колегите от Украйна", каза главният прокурор

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

„Прокуратурата на България е готова да се включи с експертна помощ в международните разследвания за военни престъпления в Украйна, ако това бъде поискано от нас.“ Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който представи анализ за резултатите от дейността на Прокуратурата на Република България за периода 2019-2021 година, както и експертни предложения за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс.

Гешев обясни, че българската прокуратура е в диалог с консултативния съвет на европейските прокурори и ще посочи представител по темата “военни престъпления и права на човека”, предаде БНТ.

“Запознати сме, че някои държави от ЕС вече са започнали разследвания. В случай, че е необходимо да предоставим експертна помощ, сме готови да се включим,” каза Гешев.

Той допълни, че поддържа постоянен контакт с украинския главен прокурор, днес е провел телефонен разговор и с главния прокурор на една от прибалтийските държави.

“Готови сме да окажем всякаква подкрепа на колегите ни от Украйна, които посетихме през декември и с които имаме прекрасни взаимоотношения. Надявам се трагедията там да приключи възможно най-скоро. В постоянен диалог сме с колегите от Украйна и прокуратура ще направи всичко възможно в тяхна подкрепа, защото в трудните моменти се разбира кой ти е приятел,” каза Гешев.

Той коментира още, че прокуратурата не се притеснява да бъде наблюдавана по-сериозно от европейските институции. Безпокоят го тенденции, застрашаващи върховенството на правото и затова смята, че трябва по-сериозен диалог и по-сериозно взаимодействие с правоохранителните органи у нас.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук