30.11.2022 | сряда | 02:24

Иван Гешев пред ученици от Петрич: Само в България може да има протести в защита на корупцията

Публикувано:

Сподели поста:

Главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе открит урок с ученици от седем училища от община Петрич. Събитието бе в рамките на инициативата на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите – „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за правото“.

Пред учениците в препълнена зала в гр. Петрич, Иван Гешев подчерта, че е впечатлен колко много млади хора се интересуват от правосъдието, което значи, че искат да познават Конституцията, да знаят правата, но и задълженията си. „Аз съм сигурен, че всеки от вас иска да се реализира и да живее добре. Но няма как да се реализирате без да знаете правата и задълженията си, а и без да знаете как функционира правната система. Казах и на ваши връстници – ние, българите, сме добри като индивидуалисти, уникални сме, но имаме проблем с общността. Ако искаме да имаме резултат като държава, като общество, трябва да наблегнем на взаимодействието“, каза главният прокурор.

Той не скри тревогата си от увеличаването на катастрофите, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори и посъветва младежите да бъдат внимателни и да спазват закона. „Много ясно ще заявя какво трябва да се промени в законодателството, в организационните мерки срещу войната по пътищата. Българските граждани трябва да поискат и да получат това, което очакват, а това е справедливост и закони, които позволяват борба с престъпността. А това не става с мълчание“, подчерта главният прокурор и съобщи, че този четвъртък прокуратурата ще участва в конференция, организирана от неправителствени организации в сферата на пътната безопасност, за да бъдат набелязани мерки за ограничаване на транспортните произшествия. „Постоянно се убиват деца на пътя от пияни и дрогирани шофьори. Налице е рискът с наркотиците около училищата и въобще разпространението на наркотици. И донякъде остава впечатлението, че държавата наблюдава, даже не с интерес, отстрани този процес“, каза още главният прокурор. Той уточни, че проблемът с пияните и дрогирани шофьори е повсеместен и прокуратурата го е поставила още преди две години, като е представила на вниманието на законодателите експертни предложения за промени в Наказателния кодекс. „Предложихме да се отнема колата на пиян и дрогиран шофьор, защото истината е, че българинът най-добре усеща, когато му бръкнеш в джоба. Когато те спрат пиян и дрогиран, приберат ти колата и я дерегистрират, пет години си я ползвай примерно за склад. И ще видите колко рязко ще намалеят тези шофьори“, обоснова необходимостта от спешни промени в Закона за движение по пътищата Иван Гешев.

Главният прокурор отговори и на редица актуални въпроси на ученици, част от тях свързани с корупцията и акции на прокуратурата, Националната следствена служба и МВР от последните дни.

Децата се интересуваха от съдбата на 12-годишния Александър от гр. Перник, който бе в неизвестност 9 дни. „Най-хубавото в целия този случай е, че показа, че българите може да се обединяваме все пак около някакви каузи. Имаше такава гражданска енергия за намиране на детето, което за щастие е живо и здраво. Това е най-важното“, каза Иван Гешев. – Като възрастен човек си задавам въпроса дали бих оцелял 9 дни без дрехи, без храна и без вода в планинска местност през ноември. Да оцелея и да нямам почти никакви поражения“. Главният прокурор увери всички в залата, че ще се проверят всички възможни версии, „включително дали детето е държано някъде против волята му.

Иван Гешев иронизира реакциите на малка част от обществото, което не приема върховенството на правото. „Само в България може да има протести в защита на корупцията, на осъден на три инстанции за корупция, за разлика от Европа, където протестират срещу корупцията. В крайна сметка може би ние сме страната на неограничените възможности, а не САЩ“, коментира още главният прокурор.

Проблемът в България не е в размерът на наказанията, въпросът е в липсата на неотменимост. В това, че се налага държавата продължително време да „гони нарушителя“, смята Гешев. „Гониш го да му връчиш наказателното постановление, гониш го да му съставиш акт, гониш го да му събереш парите. И така изтича давността и нищо не се случва. Ние трябва да забързаме процедурите, за да имаме бързо наказание“, посочи главният прокурор.

Той разказа на учениците за своето професионално развитие. „Аз съм главен прокурор, който, както казват е извън естаблишмънта, от нормално семейство съм. 36 години, целият ми живот, е минал в магистратурата и така съм станал главен прокурор“, обясни Гешев и посъветва младата аудитория да не следва готови формули и матрици, а да чете и да взима информирани решения на база проверката на фактите и установяване на истината..

Кампанията на АПБ и КСБ продължава със срещи с ученици в различни градове в цялата страна.

ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...