fbpx
27.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 16:47:51
четвъртък | 26.05.2022 | 16:47:52
27.8 C
София

Иван Гешев: Искането за предсрочното ми освобождаване от длъжност е в противоречие с Конституцията

На пленум днес ВСС трябва да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочното освобождаване на главния прокурор от длъжност е в противоречие с Конституцията на Република България, Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, се посочва в становище на Иван Гешев, изпратено до Висшия съдебен съвет.

Според него предложението не се основава на правни аргументи, а на политически съждения и субективни заключения. Иван Гешев посочва още, че то не съответства на утвърдените правни стандарти; отбелязва редица пропуски, противоречия и грешки, включително сочени в предложението събития, които не са се състояли, според него.

В становището са изложени конкретни доводи и възражения по всеки пункт от предложението на министъра на правосъдието. Отбелязва се, че част от обстоятелствата, посочени в предложението, не трябва да бъдат разгледани от ВСС, тъй като не се отнасят до действия на главния прокурор, а до други хора и събития.

Гешев заявява още, че внесеното предложение по същество е продължение на институционалния натиск срещу прокуратурата от страна на законодателната и изпълнителната власт, който вероятно цели персонална смяна на главния прокурор, овладяване на прокуратурата и подчиняването ѝ на политически и икономически интереси.

На пленум днес ВСС трябва да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев, съобщи БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук